„Bomba plutitoare Flaminia, un pericol pentru siguranta populatiei si mediu”

    Romania accepta sa fie lada de gunoi a Europei. Cum am ajuns sa punem o bomba toxica langa cereale
    "Bomba plutitoare Flaminia, un pericol pentru siguranta populatiei si mediu"
    „Bomba plutitoare Flaminia, un pericol pentru siguranta populatiei si mediu”

    Presedintele organizatiei judetene a PDL Constanta,senatorul Christian Gigi Chiru,acuza autoritatile romane ca, prin acceptarea ancorarii navei Flaminia in portul Constanta,incarcata cu 12.000 tone de deseuri toxice,pun in pericol siguranta locuitorilor si mediul inconjurator.

    El a reclamat astazi intr-o conferinta de presa,lipsa de transparenta a autoritatilor si dezinformarea populatiei asupra procedurilor de descarcare,decontaminare si transportare a containerelor cu incarcatura periculoasa.Mai mult decat atat,”compania UMEX care detine dana 38 a portului Constanta,nu are,conform Garzii de Mediu,autorizatie de depozitare,nici macar de tranzitare deseuri si cu toate acestea,procedurile de descarcare au inceput”.

    Gigi Chiru sustine ca la bordul navei Flaminia s-ar afla 12.000 tone de deseuri toxice,cu 3000 tone in plus fata de cantitatea autorizata de Agentia de Mediu. Desi toate autoritatile carora le-a solicitat informatii ,l-ar fi asigurat in scris ca procedurile de descarcare ale navei se desfasoara legal, senatorul PDL de Constanta ar fi fost aflat ulterior de la prefectul Eugen Bola ca „muncitorii au descoperit la bordul Flaminiei,mai multe containere explodate,cu carne stricata si contaminata asa ca pana si prefectul a constatat ca riscul de a afecta mediul si a pune in pericol sanatatea celor care manevreaza aceste containere este unul serios”.

    Gigi Chiru a anuntat ca i-a cerut ministrului Mediului Rovana Plumb,o informare asupra cantitatii suplimentare de deseuri toxice de la bordul navei,”mai ales ca exista deja tensiuni intre proprietarul german si operatorul roman al navei pe aceasta tema”.I-ar mai fi cerut si informatii asupra procedurilor de neutralizare a deseurilor toxice ,”pentru ca in Romania nu exista legislatie in materie,nu avem proceduri, nici tehnologii pentru descarcare,neutralizate si depozitare”.

    In ultimul rand,senatorul Chiru ii cere Rovanei Plumb sa lamureasca misterul existentei in portul Constanta a unei alte nave,plina cu 2700 tone de deseuri combustibile,ancorata din luna martie,tot in dana 38 a operatorului Umex. „Nava Volgo Balt 219 are o incarcatura despre care autoritatile romane,intrebate de mine,nu sufla o vorba. Constanta si Dobrogea au ajuns astfel groapa de gunoi a Europei,gratie USL-ului”a conchis senatorul PDL Christian Gigi Chiru.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *