Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat miercuri ca ministerul lucreaza la un proiect de lege prin care, daca cineva fura sub un metru cub de lemne, risca inchisoarea, deoarece acest fapt va fi considerat infractiune.
In prezent este considerat infractiune furtul a peste 5 metri cubi de material lemnos.
„Anul trecut am inasprit contraventiile silvice. In doua saptamani speram sa apara si noua lege care prevede ca, daca cineva fura sub un metru cub de lemn, e considerat infractiune, si nu peste cinci metri cubi, ca pana acum. Nu se poate ca dupa 21 de ani sa avem mai putine paduri ca in 1990”, a declarat Laszlo Borbely intr-o conferinta de presa.
Ministrul Mediului a mai spus ca proiectul de act normativ este finalizat si va fi pus in dezbatere publica, cel mai probabil, saptamana viitoare, dupa care, in aproximativ doua saptamani, va intra in Guvern.
„Noi trebuie sa aparam padurea. Nu putem sa aratam cu degetul doar la unii, fiecare are responsabilitatea lui”, a adaugat ministrul Borbely.
Pe de alta parte, Ministerul Mediului si Padurilor, impreuna cu Regia Nationala a Padurilor „Romsilva” si cu Romfilatelia, au introdus miercuri in circulatie o emisiune de timbre dedicate „Anului International al Padurilor 2011”, dupa cum a fost declarat de Adunarea Generala a ONU.
„Timbrele sunt mesager al culturii, al mediului, al artelor si al tuturor bogatiilor pe care le avem. Ele apropie oamenii, apropie culturi si apropie idei. Prin timbre, eu cred ca putem sa facem mai mult pentru mediu si pentru a apara padurea”, a subliniat ministrul Laszlo Borbely.
Romania, in prezent o tara relativ saraca in paduri, are un procent de impadurire de aproximativ 27%, dupa ce in urma cu doua secole avea in jur de 60%. Comparativ, procentul de impadurire pentru Slovacia este de 63%, Austria 47%, Bosnia 43%, Slovacia 41%, iar media Uniunii Europene este de 42%.
Fenomenul incalzirii globale, urmare a modificarii nivelului radiatiei solare, datorata mai ales poluarii masive cu dioxid de carbon – care produce „efectul de sera” – este amplificat de modificarea covorului vegetal si de defrisarea necontrolata. Astfel, oprirea defrisarilor pe plan mondial, pana in anul 2020, se inscrie ca una dintre cele mai eficiente masuri pentru limitarea si diminuarea „efectului de sera”.