Nemtii si japonezii intentioneaza sa incheie contracte cu fermierii locali pentru a cumpara produsele lor ecologice. Doi importanti oameni de afaceri din Germania care au vizitat judetul au fost uimiti sa constate ca la noi inca se mai face agricultura fara chimicale. Si japonezii sunt interesati de culturile ecologice din zona.
In timp ce pe tarabele din pietele noastre nu gasesti decat fructe si legume aduse din Spania, Turcia, Egipt sau chiar din America de Sud, strainii nu stiu cum sa faca sa poata cumpara toate produsele noastre ecologice.
Ofera expertiza tehnica
Doi oameni de afaceri germani, Robert Brandes si Christine Menzel, au vizitat mai multe ferme din judet si au apreciat potentialul de dezvoltare a sectorului agricol si, in mod special, calitatea solului din nordul Moldovei.
Ei sunt dispusi chiar sa ofere expertiza tehnica fermierilor din Botosani si sa asigure contracte ferme de export pentru productia agricola ecologica. Fermierii nemti sunt interesati indeosebi de culturile de soia, porumb, floarea-soarelui sau grau. „Din cauza ca nu au avut bani de ingrasaminte chimice, cam peste tot in judet se practica agricultura ecologica, insa nu este certificata oficial. Doar cateva ferme, care detin in jur de 2.000 de hectare de teren, au reusit sa se certifice bio. In realitate, suprafata este mult mai mare, de cel putin 6.000 de hectare“, a declarat Gheorghe Manole, inginer specialist in cadrul Directiei Agricole Botosani.
Inginerul a adaugat ca fermierii care produc ecologic ar trebui sa se uneasca intr-o asociatie si sa-si certifice culturile bio, pentru a putea negocia mai usor cu partenerii straini care sunt interesati sa cumpere cantitati mari de astfel de produse. Potentialul judetului in productia agricola ecologica este imens, avand in vedere ca in Botosani sunt aproape 300.000 de hectare de teren arabil, in mare parte nefolosite.
In loc sa lucram pamantul, il vindem strainilor
Ovidiu Portariuc este unul dintre putinii fermieri cu certificat de producator agricol bio. De cativa ani este parter al celor doi oameni de afaceri germani si tot ce produce vinde la export.
Fermierul botosanean critica politicile haotice din sectorul agricol care ii determina pe multi romani sa isi vanda terenurile si sa plece in strainatate. „Prin ceea ce am realizat in ultimii ani am reusit sa castigam increderea partenerilor germani. Am invatat mult de la ei si acum stiu ca succesul depinde de respectarea la milimetru a procedurilor. Principala problema este lipsa banilor si haosul de pe piata noastra agricola. Oamenii isi vand pamantul unor asa-zisi investitori straini pe bani de nimic“, a afirmat Ovidiu Portariuc.
Luna viitoare vor veni la Botosani cativa oameni de afaceri din Japonia interesati de culturi ecologice care pot fi adaptate climatului romanesc