In perioada 23-25 octombrie 2013, se va desfasura in Poiana Brasov, ‘Conferinta europeana de ecoturism’, editia a doua, eveniment organizat de Asociatia de Ecoturism din Romania, in cadrul proiectului ECOLNET co-finantat de Comisia Europeana – Programul de invatare pe tot parcursul vietii si Naturefriends International (Prietenii Naturii International). Conferinta este un prilej de a explica mecanismele prin care ecoturismul poate genera dezvoltare locala si suport pentru conservarea naturii, dar si de a trece in revista proiectele de succes din Europa.
Evenimentul aduna peste 60 dintre cei mai buni specialisti din domeniu, din 20 de tari europene, reprezentanti din sectorul de afaceri, ONG-uri, federatii europene si administratii de arii protejate, asociatii de ecoturism nationale.
Prezent la eveniment, Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), sutine ca, prin prisma recentelor demersuri facute in acest domeniu, ‘Romania isi merita locul in elita ecoturismului european si vom continua promovarea acestor destinatii pentru a atrage un numar cat mai important de turisti.’.
‘Conferinta va contribui esential la dezvoltarea retelelor de ecoturism la nivel european, initiata in cadrul proiectului ECOLNET, reunind expertii si practicienii (reprezentantii antreprenorilor din domeniu ecoturistic)’, a declarat Andrei Blumer, Presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania.
Evenimentul ce se organizeaza in tara noastra subliniaza potentialul indiscutabil de dezvoltare ecoturistica al acestei parti a Europei. ‘Ecoturismul este perspectiva unui viitor mai bun nu doar pentru natura, dar si pentru comunitatile locale’, a declarat Ivan Patzaichin, Ambasador al ecoturismului romanesc.
Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) este un parteneriat pentru conservarea naturii si dezvoltarea turismului durabil, intre asociatii de turism, ONG-uri de dezvoltare locala si conservarea naturii, proiecte de conservarea naturii si agentii de turism.
Parteneri ECOLNET: PRISMA Centre for Development Studies (Grecia), ECOTRANS (Germania), Estonian Ecotourism Association (Estonia), Estonian University of Life Sciences (Estonia), ECOTONO (Spania), Silvacultura (Finlanda), Centro Turistico Studentesco e Giovanile (Italia), Imaginary (Italia), PAN Parks (retea la nivel european), ECEAT Projects (Olanda), Edinburgh Napier University (Marea Britanie) si Asociatia de Ecoturism din Romania.