Brazii ecologici sunt tot mai cautati de romani

Bradul ecologic de Craciun incepe sa se bucure de succes printre romani. Ei au intuit repede avantajul bradului vandut cu radacina. Iarna il impodobesti, iar vara il scoti in gradina, si costa doar 50 de lei.
brazi ecologici
In pepiniera de la Gheorgheni, judetul Harghita, silvicultorii au plantat in ghiveci aproximativ 4.000 de braduti argintii. Au scos o parte la vanzare, ca sa testeze piata. Rezultatul experimentului a depasit toate asteptarile silvicultorilor. “S-au vandut bine, am avut 200 de bucati pregatite cu pamant la radacina”, a spus responsabilul pepinierei forestiere de la Gheorgheni, Antal Csaba.

Pretul unui brad ecologic de Craciun a fost de asemenea experimental. Un pom inalt de un metru si jumatate s-a vandut cu 50 de lei. Unul similar, din import, costa de trei ori mai mult. Anul trecut, peste 120.000 de brazi de Craciun au fost taiati din padurile harghitene. O mare parte din ei a ramas nevanduta, iar pomii au ajuns la gunoi sau pe foc.

“Nenorocirea mare este ca daca brazii cresteau precum buruienile, in decurs de 19 ani tot trebuiau sa se termine. Unui brad cu diamentrul de 15-20 cm la baza ii trebuie intre 25 si 40 de ani sa creasca”, a declarat un reprezentant al Directiei Silvice din Miercurea Ciuc, Zerkula Laszlo.

Silvicultorii spun ca harghitenii au inceput sa fie mai atenti cu padurea, poate si din cauza faptului ca suprafetele acoperite de conifere s-au imputinat considerabil in ultimii ani. Un exemplu graitor este cel al padurii Racu-Madaras care nu mai exista decat pe harta.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente