Brazii extremelor, de la arta eco la lux

Brazi de lux

Din materiale reciclate sau din pietre pretioase si aur, brazii cei mai populari din lume atrag mii de turisti in centrele marilor capitale.
HAIFA
Cele peste 5.000 de PET-uri adunate de locuitori alcatuiesc bradul din centrul orasului

Cateva mari orase din lume gazduiesc brazi de Craciun din materiale ne conventionale, cum ar fi spite de biciclete, recipiente din plastic reciclate sau sticle de bere ori modele extravagante, pline de cristale sau chiar aur si pietre pretioase.

Astfel, moda brazilor naturali care impodobesc marile orase se stinge incetul cu incetul, iar artisti din Haifa, Sydney ori Shanghai, preocupati de protectia mediului, vin cu alternative neconventionale: brazi din sticle de bere sau din plastic, reciclate, dar si din leduri si biciclete.

Bradul celor 5.000 de PET-uri reciclate, la Haifa

Spre exemplu, cel de-al treilea oras ca marime din Israel, Haifa, gazduieste cel mai mare brad realizat din recipiente din plastic reciclate. Bradul a fost creat din nu mai putin de 5.480 de PET-uri de artista si designerul Hadas Itzcovitch si de tatal acesteia.

Asezat in centrul orasului, imensul ornament a fost creat pentru a le reaminti oamenilor de cele 5.000 de hectare de padure care au pierit in incendiile de vegetatie de anul acesta, dar si pentru a le transmite un mesaj ecologic, potrivit declaratiei artistei, preluata de presa internationala. PET-urile care impodobesc bradul au fost colectate de rezidentii din Haifa, „evrei, musulmani si crestini”, dupa cum ii descrie, pentru ziarul britanic „The Telegraph”, Hadas Itzcovitch pe vo luntarii care au a jutat-o la realizarea proiectului.

Inalt de aproape 12 metri, bradul este iluminat printr-un sistem eficient de leduri. „Acest brad facut din recipiente din plastic reciclate arata ca putem trai cu totii in armonie cu mediul”, a declarat unul dintre locuitorii din Haifa, care a contribuit cu cateva PET-uri la ineditul brad.

100 de biciclete sau sticle de bere in brad

Un brad de peste sapte metri inaltime, realizat in intregime din biciclete, una dintre multiplele decoratiuni publice facute din materiale reciclate. Asa suna si oferta australienilor pentru turistii care vin de sarbatori la Sydney. Bradul din spite, roti, ghidoane si altele poate fi vazut la centrul The Rocks. Realizarea lui a durat doua luni, potrivit AOL News, iar bicicletele folosite au fost donate de o companie de reciclare. Bradul poate fi admirat doar pana pe 28 decembrie cand va fi dezmembrat si dus la reciclat.

Considerata mereu inovatoare cand vine vorba despre ambalarea produselor, compania de bere Heineken le-a pregatit si ea o surpriza chinezilor. In centrul Shanghaiului troneaza un imens brad realizat din 1.000 de sticle de bere.

Brazi luminati cu energie solara

Americanii au mers insa cel mai departe din punct de vedere ecologic, creand, in San Diego, un brad luminat cu energie solara.

Astfel, o ferma din San Diego unde se gasesc de vanzare brazi, tine luminati copacii prin intermediul energiei solare captate printr-o statie mobila a companiei Stellar Solar. In plus, si ferastraiele folosite pentru a taia brazii sunt actionate tot cu energie regenerabila.

Brazii luxului

Cel mai spectaculos brad din acest an a fost impodobit in centrul Hong Kongului de Swarowski. Inalt de 30 de metri, bradul plin de cristale ale celebrei case este un simbol al efervescentei urbane, intr-un peisaj al zgarie-norilor. Bradul este impodobit cu bucati din oglinzi argintii si aurii in forma de romburi, ornate cu 20 de milioane de cristale, care atrag zilnic mii de vizitatori in piata centrala a orasului.

De departe insa, cel mai scump brad din lume – in valoare de 11 milioane de dolari – poate fi admirat anul acesta in Abu Dhabi. Impodobit in fata hotelului Emirates Palace, bradul are nu mai putin de 131 de ornamente din aur, diamante si safire, dupa cum a relatat site-ul telegraph.co.uk. Inalt de 13 metri – asa cum a tinut sa precizeze managerul hotelului Hans Olbertz -, bradul ar putea sa intre in Cartea Recordurilor in curand, mai ales ca este cel mai costisitor din toate timpurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *