Pomii de Craciun importati au acaparat, iarna aceasta, piata romaneasca. Brazii din import sau cei la ghiveci nu au insa succes la romanii de rand. Pretul ramane inca primul criteriu vizat in alegerea unui pom de iarna.
Brazii din Danemarca sau din alte pepiniere europene se vand anul acesta la preturi cuprinse intre 140 si 300 lei. Daca depaseste inaltimea de 2 metri, insa, un brad ca-n povesti ajunge si la 14.000 de lei (5 metri) sau chiar la 20.000 de lei (10 metri).
Cei mai ieftini pomi de Craciun, brazi sau molizi, pot fi achizitionati direct de la ocoalele silvice din administrarea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva, la acelasi pret ca anul trecut. Acesta variaza in functie de dimensiunile coniferelor, intre 10 si 30 de lei. In magazinele de desfacere, cel mai ieftin brad costa 70 de lei.
Preturi exagerate la brazii din import
Directorul comercial din cadrul RNP, Florian Borlea, sustine ca preturile brazilor importati sunt exagerat de mari. Totusi, firmele importatoare au invadat piata cu pomi coniferi mult mai frumosi si mai stufosi decat cei autohtoni, vizand in primul rand cererea consumatorilor cu venituri mari si a companiilor organizatoare de evenimente in preajma sau in timpul Sarbatorilor de iarna.
Borlea recunoaste ca importatorii reprezinta o amenintare la adresa comertului cu brazi autohtoni taiati de pe plantatiile statului: „E o concurenta pentru noi, adica presiunea in trecut pe Romsilva era mult mai mare din partea firmelor si a persoanelor fizice. La ora actuala, presiunea a scazut foarte mult, din cauza acestor importuri si a producatorilor privati.”
Profit in cel mai scurt timp
In ceea ce priveste afacerea cu brazii de Craciun, Borlea considera ca aceasta este foarte profitabila, necesita investitii relativ mici si aduce venituri intr-un timp foarte scurt. „Piata este extrem de dinamica, magazinele n-au avut de a face in viata lor cu asa ceva, trebuie doar sa gaseasca producatorul, sa investeasca si sa vanda pe piata… e o afacere simpla”, adauga acesta.
Mai putini brazi autohtoni fata de 2007
Romsilva a introdus pe piata circa 100.000 de brazi taiati din padurile administrate de stat. Directorul comercial din cadrul RNP explica motivele pentru care iarna aceasta au pus in vanzare cu circa 20.000 de brazi mai putin decat anul trecut. O parte din suprafetele cu plantatiile de brad regenerate natural s-au retrocedat fostilor proprietari. Prin urmare, si numarul de pomi coniferi taiati de RNP s-a diminuat.
La ora actuala, proprietarii care au primit terenurile au devenit producatori si vand brazii pe piata. „Sunt multi proprietari, o data cei carora li s-au retrocedat suprafetele de pamant confiscate abuziv in perioada 1945 – 1989, pe de alta parte cei care au plantat brazi pe foste terenuri agricole abandonate sau pasuni”, a mai spus Borlea.
Brazii in ghiveci, o alternativa scumpa
Tot pretul este deocamdata primul criteriu luat in considerare de romani pentru alegerea unui pom de iarna, potrivit reprezentantilor RNP. Acesta este motivul pentru care nici brazii in ghiveci nu sunt primiti cu foarte mare receptivitate de consumatori.
Desi considera ca initiativa pomilor de Craciun in ghivece este interesanta si are un rol educativ cu un impact pozitiv asupra oamenilor, Borlea nu crede ca in Romania este bine primita. Romsilva a incercat in urma cu cativa ani sa vanda brazi in ghivece printr-o retea de magazine, insa succesul a fost moderat.
„N-am mai repetat actiunea aceasta. Problemele sunt legate si de transport. Pentru a transporta un brad mare intr-un ghiveci de 50 de kilograme, ai nevoie de masini mari si oameni dispusi sa care”.
Pomii de Craciun din ghivece vor fi replantati in primavara
Pentru ecologistii care nu vor brazi taiati in casa, varianta pomilor de Craciun vanduti in ghivece ii costa intre 150 si 200 de lei. Anul acesta, organizatiile neguvernamentale de mediu EcoAssist, Terra Ecologica si Copacul de Hartie au promovat ideea replantarii brazilor dupa perioada Sarbatorilor de iarna.
Printr-un parteneriat cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS), furnizorii brazilor autohtoni in ghivece, reprezentantii ONG-urilor s-au oferit sa se ocupe de preluarea comenzilor de la cei care doresc sa achizitioneze pomii si sa-i replanteze in primavara.
Pretul brazilor, stabilit initial de ICAS, era 100 de lei. „Vazand ca au cereri dupa ce am lansat campania asta, au marit pretul la 150 de lei. Plus transportul, inca 50 de lei. Molizii doar la balot se vand, sunt doar 40 de lei si sunt frumosi”, precizeaza presedintele Terra Ecologica, Simona Cretu.
Probleme cu transportul
Dificultatea transportului brazilor in ghivece n-a fost intampinata doar de Romsilva, ci si de reprezentantii organizatiei Terra Ecologica. Pana in prezent, au circa 20 de cereri din partea oamenilor, insa singura masina de care dispun nu le este de mare ajutor.
Din acest motiv, ei incurajeaza cumparatorii sa faca efortul de a-si lua bradul in ghiveci de la sediul ICAS, aflat la doi pasi de Bucuresti, pe soseaua Stefanesti numarul 128, comuna Voluntari, judetul Ilfov. In cazul in care acest lucru chiar nu este posibil, efortul va fi sustinut de voluntarii de la Terra Ecologica.
Ideea ONG-urilor de distribuire a brazilor „eco” a capatat deja vizibilitate in randul romanilor carora buzunarul le permite aceasta achizitie. Marea problema insa, care genereaza si incapacitatea acoperirii unui transport eficient, este lipsa sprijinului financiar.
„Eu am mers pe ideea ca trebuie sa plantam mai multi copaci. Am lansat aceasta initiativa in speranta ca ne vor sprijini si altii. Deocamdata nu avem niciun sponsor, dar continuam sa cautam”, ne-a spus presedintele Terra Ecologica. In ceea ce priveste replantarea pomilor, reprezentantii organizatiei sustin ca se vor ocupa de acest lucru, numai daca proprietarii brazilor la ghiveci nu doresc sa-i planteze in propria curte sau pe orice alt teren.
Simona Cretu sustine ca pretul brazilor la ghiveci pe care ii promoveaza in aceasta iarna este, totusi, justificat. De aceea, ea solicita intelegere si sprijin din partea potentialilor clienti, pentru a nu mai incuraja taierea brazilor din paduri.
Doritorii unui asemenea brad o pot contacta pe Simona Cretu la numarul de telefon 0729.071.624.
Efectele brazilor in ghiveci sunt foarte importante pentru educatia de mediu. Un om care a replantat bradul va veni sa vada cum creste, la fel si copiii lui.
Florian Borlea,
director comercial Romsilva
Anul viitor intentionam sa plantam mai multi copaci si sa diminuam taierea brazilor destinati Sarbatorilor de iarna.
Simona Cretu,
presedinte Terra Ecologica
Sursa: Adevarul