Pagubele inundatiilor, in contul poluatorilor

Victimele fenomenelor meteorologice extreme ar putea da in judecata companiile vinovate pentru incalzirea globala. Un model computerizat va permite victimelor inundatiilor sa evalueze cat din pagubele suferite au fost cauzate de incalzirea globala.
inundatii
Expertii pe probleme climatice de la Universitatea Oxford au dezvoltat un model computerizat care va determina cat de mult a fost influentat un anumit fenomen meteorologic extrem de activitatile umane care genereaza incalzirea globala, scrie cotidianul britanic „The Telegraph”.

„Este o realizare foarte importanta. Pentru ca, in acest fel, persoanele afectate de schimbarile climatice se pot documenta si pot evalua pagubele determinate de inundatii sau de alte fenomene meteorologice extreme”, a declarat expertul pe probleme climatice de la Oxford, Myles Allen.

Conditii diferite

Tehnica dezvoltata de cei de la Oxford implica functionarea simultana a doua modele computerizate prin stimularea conditiilor care conduc la formarea fenomenelor meteorologice extreme.

Primul dintre ele include emisiile de gaze cu efect de sera generate de activitatile umane. Cel de-al doilea functioneaza pornind de la premisa ca revolutia industriala nu a avut loc, iar nivelul dioxidului de carbon din atmosfera a ramas acelasi ca acum mai bine de o suta de ani.

Echipa lui Myles Allen a folosit aceste modele computerizate pentru a determina in ce masura a contribuit incalzirea globala la inundatiile din Marea Britanie din anul 2000.

Fenomenele meteo de atunci au distrus 10.000 de proprietati, au intrerupt curentul electric si au dus la evacuarea a 11.000 de persoane, generand costuri totale de un miliard de lire sterline.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *