Bubele ordonantei zonelor verzi

O Ordonanta de Guvern a interzis proprietarilor de terenuri sa construiasca pe acestea daca figureaza in Planurile Urbanistice Generale (PUG) ca spatii verzi.

Legea doreste sa protejeze parcurile si zonele verzi in general, insa produce efecte perverse. In PUG, orice zona neconstruita figureaza la capitolul „verde”, astfel incat actul normativ limiteaza dreptul la proprietate si blocheaza dezvoltarea marilor orase. Interdictia are un impact dramatic asupra valorii terenurilor cumparate anterior, uneori la sume considerabile.

Pe 17 octombrie, Executivul a modificat OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, astfel incat „schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor, este interzisa”. Actul normativ protejeaza spatiile verzi din orase pentru ca, pana in octombrie 2010, autoritatile locale sa asigure o suprafata de spatiu verde de minim 20 mp/locuitor. Daca noile prevederi rezolva teoretic problema parcurilor, genereaza in schimb noi controverse. Problemele apar datorita faptului ca, in Planurile Urbanistice Generale, la capitolul „zona verde” este trecuta orice suprafata pe care nu s-a construit, inclusiv platformele betonate deja. Primul efect al Ordonantei initiate de ministrul Mediului, Attila Korodi, este blocarea oricarei constructii in interiorul oraselor. Astfel, va avea de suferit dezvoltarea marilor orase. Pe langa acest considerent de ordin practic, Ordonanta are hibe din punct de vedere juridic incalcand dreptul proprietarilor de a construi de terenurile lor. Cei carora li s-au restituit terenurile ar putea da in judecata statul roman, iar in cazul in care instantele le vor da dreptate, despagubirile vor trebui platite din buzunarul contribuabilului. Situatia risca sa se repete si cu investitorii, romani sau straini, care au cumparat terenuri in vederea demararii unor afaceri. Investitiile vor fi blocate, iar valoarea unor asemenea terenuri pe piata imobiliara ar scadea considerabil, fapt care va justifica despagubirile cerute in instanta. Chiar daca pe hartie aceste zone vor fi trecute la spatii verzi, iar tinta de 20 mp/locuitor va fi atinsa, va fi insuficient pentru imbunatatirea calitatii mediului in marile orase.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *