Evaluarea biodiversitatii din zona transfrontaliera a Deltei Dunarii a fost incredintata unui institut de cercetari in domeniul transporturilor, care nu are nici o legatura cu ecologia.
In urma unei licitatii organizate de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD), unitate acreditata de UE pentru monitorizarea impactului ecologic in zonele umede, a fost descalificata pentru ca „personalul de specialitate nu are pregatire
corespunzatoare”. Licitatia a fost castigata de un institut de cercetare in domeniul transporturilor din Bucuresti, care va incasa din fonduri UE 160.000 lei noi pentru „inventarierea starii mediului si a biodiversitatii din Rezervatia Biosferei transfrontaliera Delta Dunarii romano-ucraineana” si pentru „inventarierea surselor de poluare si a activitatilor cu impact negativ” din aceeasi zona. In caietul de sarcini al licitatiei se precizeaza, la capitolul „conditii obligatorii”, „acreditarea de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si realizarea, in ultimii trei ani, a unor studii similare”. Comisia de licitatie a trecut cu vederea ca institutul bucurestean nu este acreditat de MMDD si nu a mai realizat astfel de studii. Grigore Baboian, director executiv ARBDD, membru al comisiei de licitatie, care anterior a fost director al Institutului Delta Dunarii, a declarat ca institutul pe care l-a condus are specialisti foarte buni, dar oferta fostilor colegi „nu a fost bine intocmita”. Romulus stiuca, directorul INCDDD, a replicat ca oferta a fost realizata conform caietului de sarcini, dar, „pentru ca nu s-a gasit alt motiv de descalificare, ARBDD ne-a blamat cercetatorii afirmand ca nu ar fi calificati pentru realizarea unor studii pe care le facem de zeci de ani”.
COMPROMIS
Eugen Petrescu, reprezentantul Societatii Ornitologice Romane in Tulcea, sustine ca realizarea unei monitorizari neprofesioniste a biodiversitatii, a poluarii si a impactului unor activitati economice in zona transfrontaliera romano-ucraineana a Deltei poate aduce deservicii Romaniei in disputa pe care o are cu Ucraina privind realizarea Canalului Bastroe.
Sursa: Romania Libera