Bucurestiul este orasul cu cel mai mare grad de poluare fonica din Uniunea Europeana. Pana la sfarsitul anului, primaria este obligata sa realizeze o harta de zgomot si sa gaseasca solutii pentru mai multa liniste.
Capitala are nevoie de spatii verzi, centuri ocolitoare si o retea a mijloacelor de transport in comun bine pusa la punct.
Principalaul motiv pentru care Bucurestiul se afla intr-un top rusinos in Europa il reprezinta traficul. 90% din poluarea fonica este produsa de masini, trenuri, tramvaie si avioane.
Pentru a verifica daca zgomotul depaseste normele admise, am masurat nivelul decibelilor, in centrul Capitalei. Rezultatul vorbeste de la sine.
Zgomotul permanent ne poate afecta sanatatea, de la simple dureri de cap pana la accentuarea problemelor cardiace.
In corul zgomotelor, la claxoanele masinilor se adauga si santierele.
In alte tari autoritatile au luat deja masuri de prevenire a poluarii fonice. In Paris, de exemplu, s-au amenajat benzi unice pentru autobuze si troleibuze pentru incurajarea circulatiei cu mijloacele de transport in comun. Au fost create piste pentru biciclisti si s-au plantat perdele intregi de arbori, care absorb zgomotul. Acestea sunt masurile pe care trebuie sa le luam si noi spun ONG-urile.
Harta de zgomot in care Primaria va investi 300.000 de euro presupune localizarea zonelor galagioase.
Oficialii sunt obligati de Uniunea Europeana sa protejeze de zgomot scolile, spitalele caminele de batrani si cartierele de locuinte. Termenul limita este ianuarie 2014.