Persoanele care consuma 3 cesti de cafea pe zi risca sa isi piarda vederea.

0
381
STUDIU: Cafeaua poate fi cauza atacurilor de panică
Persoanele care consuma 3 cesti de cafea pe zi risca sa isi piarda vederea

O echipa de cercetatori a stabilit in urma unui nou studiu ca persoanele care consuma 3 cesti de cafea pe zi risca sa isi piarda vederea.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta de la Brigham si Harvard Medical School au studiat datele a 121.170 de participanti, dintre care 79.120 de femei si 42.050 barbati. Aceste date au fost culesc din doua experimente ample care s-au desfasurat intre 1980 si 2004 (intitulat Nurses’ Health Study) si 1986 si 2004 (Health Professionals Follow-Up Study), la care toti participantii la studiu aveau varste mai mari de 40 de ani, niciunul dintre acestia nefiind afectati de glaucom la inceputul studiului. Astfel, oamenii de stiinta au studiat chestionarele completate de participanti ce ofereau detalii referitoare la consumul de cofeina si datele medicale ale acestora.

Prin acest studiu, specialistii au dorit sa identifice cazurile de glaucom exfoliant, aceast fiind cea mai raspandita cauza a glaucomului secundar, afectand mai ales populatiile europene. Aproximativ 10% din populatia cu varste mai mari de 50 de ani sufera de acest sindrom. Ochii devin acoperiti cu un material alburiu care se aseamana la aspect cu fulgii de matreata. Acesti fulgi duc la stergerea pigmentarii irisului si se ating de lentila ochiului. Acest sindrom nu duce automat la aparitia glaucomului, insa riscul de a suferi de aceasta afectiune este de sase ori mai mare. Glaucomul poate, la randul sau, sa duca la orbire daca nu este tratat. Acesta se manifesta printr-o presiune ridicata in interiorul ochiului, afectand nervul optic si ducand la pierderea vederii.

In urma studiului publicat de Investigative Ophthalmology and Visual Science, cercetatorii au descoperit ca bautorii de cafea prezentau un risc mult mai mare de a suferi de glaucom exfoliant decat ceilalti participanti la studiu. Rezultatele au aratat ca, in mod surprinzator, consumul altor bauturi cofeinizate, precum ceaiurile sau sucurile, nu ducea la cresterea riscului de a suferi de glaucom exfoliant. De asemenea, femeile care aveau rude afectate de glaucom prezentau un risc mai mare de a suferi de aceasta afectiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.