Bugetul UE neglijează mediul înconjurător

Comisia Europeană a tăiat fondurile prevăzute pentru protecția mediului, dintr-un proiect de buget pe șapte ani.

Autor: Greenpeace, mai 2018
Traducere: Silviu Lungu

Comisia a redus fondurile de mediu stabilite prin Politica Agricolă Comună (CAP), care reprezintă cea mai mare parte din bugetul UE, aproximativ 40% din cheltuieli.

Propunerea Comisiei Europene pentru următorul cadru financiar multianual (MFF) demonstrează clar că UE nu are ambiția de a se situa în fruntea celor care respectă acordurile internaționale de tipul celui de la Paris sau al Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

În bugetul din prezent (2014-2020), 30 la sută din plățile CAP directe către fermieri (care reprezintă 80% din fondurile CAP) sunt condiționate de îndeplinirea unor standarde minime de mediu. Acesta este de departe cel mai mare flux de finanțare al UE dedicat protecției mediului, iar acum a fost scos din bugetul comunitar.

Directorul pe politici agricole al Greenpeace, Marco Contiero, a declarat:

Este șocant faptul că nu s-au asigurat de către Comisie bani pentru protecția mediului prin plăți directe către fermieri, mai ales dacă luăm în considerare daunele provocate de agricultura industrială.

UE este deja în urmă cu respectarea angajamentelor pe care și le-a luat pentru a face față schimbărilor climatice, poluării aerului și a apei și distrugerii mediului înconjurător. Este inacceptabil ca rezolvarea acestor probleme să nu aibă nimic alocat în cel mai mare capitol de cheltuieli al bugetului UE. Guvernele europene și Parlamentul UE trebuie să remedieze acest buget pentru ca UE să-și poată respecta promisiunile referitoare la o agricultură mai corectă și mai ecologică.

Bugetul UE, cunoscut sub numele de Cadrul Financiar Multianual, stabilește bugetul total al Uniunii Europene pentru următorii șapte ani (2021-2027) și alocă fonduri pentru diferite sectoare și politici.

Dr Andrea Kohl, director interimar al Biroului de Politici Europene al WWF, s-a pronunțat pe acest subiect:

Această propunere de buget este o palmă dată oricui se aștepta ca UE să fie un lider global în domeniul mediului, protejării naturii și combaterii modificărilor climatice.
E greu de crezut că se dă atât de puțină atenție combaterii modificărilor climatice și a diminuării biodiversității, într-un moment în care lumea conștientizează în sfârșit criza de mediu prin care trece planeta noastră. Cum plănuiește Comisia să pună de acord acest buget cu angajamentele sale internaționale precum Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, Convenția ONU pentru Diversitate Biologică sau Acordul de la Paris?

Surse: Greenpeace, WWF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *