Caine de salvare specializat in Bulgaria

0
445

Salvamontistii din municipiul Petrosani vor avea un caine specializat in cautarea turistilor prinsi de avalanse sau rataciti in munte. „Salvamontistul” va fi instruit in cautare si salvare la o scoala internationala de dresaj din Bulgaria.

Reprezentantii Serviciului Salvamont Petrosani spun ca un caine pregatit pentru a lua urma disparutilor era mai mult decat necesar in acest judet, in care se afla mai multe statiuni turistice montane, dar mai ales in zona Vaii Jiului unde sute de disponibilizati cutreiera muntii inca din primavara si pana toamna tarziu pentru a aduna fructe de padure de pe urma carora isi asigura traiul si se confrunta cu multe disparitii. Catelul va fi pregatit pentru misiuni de salvare la centrul international din Banko-Bulgaria, are 1 un, este din rasa dog german si apartine unuia dintre salvatorii montani din Parang.

„Vom fi primul serviciu de salvamont din judet care va avea un caine de cautare si salvare montana specializat in acest sens, dar si printre putinele servicii din tara. Era necesar deoarece problemele privind turistii sau persoanele disparute in munte sunt numeroase. Am fost invitati de catre colegii bulgari sa mergem acolo cu cainele pentru dresaj, la un stagiu la care vor participa si alti salvamontisti cu caini specializati, din strainatate. Stagiul va dura circa 5 zile, in care va fi pregatit catelul si i se vor testa aptitudinile, dar si noi pentru a putea continua antrenamentele cu el.

Este foarte important pentru noi deoarece nu avem un caine in judet care sa fie specializat in salvare din avalansa”, a declarat Dumitru Barlida, sef Salvamont Petrosani. Salvatorii din statiunea Parang vor pleca duminica spre centrul canin de pregatire a cainilor din Bulgaria. Initiativa nu este singulara in Valea Jiului, dat fiind faptul ca si pompierii militari din Petrosani au facut demersurile necesare pentru a infiinta un centru canin de salvare si cautare in „capitala” Vaii Jiului, seful acestora, lt. Adrian Avram considerand ca este mai mult decat necesar un caine pregatit in asemenea misiuni.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.