Cainele Athos, „detectorul” de imigranti ilegali

0
449
Stăpânii care nu vor curata dupa caini vor plăti până la 10 milioane de lei

Ciobanescul german a devenit eroul Centrului Chinologic din Sibiu dupa ce a „mirosit” zece transfugi. Athos a participat in luna august, alaturi de instructorul sau, la o actiune desfasurata in porturile maritime spaniole Algeciras, Tarifa si Ceuta.

Athos, un ciobanesc de 5 ani, a impresionat autoritatile spaniole si cele 19 echipaje formate din caine si politist care au participat la Operatiunea „Minerva 2010”, organizata de Sectorul Frontiere Maritime, din cadrul Agentiei Frontex. Alaturi de instructorul sau, Athos a verificat minutios fiecare tir, autocar sau camion care ajungea, cu feribotul, in Spania dinspre Maroc.

Cainele instruit la Centrul Chinologic din Sibiu, singura scoala de dresaj a cainilor politisti din tara, s-a dovedit mai bun decat oricare altul in aceasta operatiune. A fost chiar mai eficient decat un sistem de aproape 400.000 de euro montat in port pentru identificarea persoanelor care se ascund in TIR-uri sau pe vapoare.

„Au fost prezente in total 20 de echipaje si au fost prinsi 40 de imigranti ilegali. Dintre acestia, 10 au fost prinsi de Athos: opt marocani si doi algerieni. Pe filtru, unde se efectuau verificarile, a fost adus un sistem de identificare a persoanelor ascunse, care, in 40 de zile, a identificat o singura persoana”, spune agentul principal Vasile Paunescu, instructorul lui Athos. Echipele au fost din tari precum Austria, Germania, Polonia sau Italia.

Ascunzisuri speciale

Multi imigranti au fost gasiti in motorul TIR-urilor sau in cuva de gunoi de langa toaleta unui autocar. Athos insa i-a „mirosit”. Tot el a salvat viata unui adolescent de 16 ani. „Baiatul era ascuns sub cabina unui TIR, chiar unde este motorul.

Cainele ne-a semnalat persoana si noi am muncit 15 minute pentru a-l scoate pe copil afara, dintre conducte. I-am salvat viata tinand cont ca afara erau 42 de grade. La motor cu siguranta erau mai multe”, afirma Vasile Paunescu. Fiecare imigrant care ajungea in Spania, achita intre 2.000 si 4.000 de euro celor care le facilita emigrarea.

„Au fost prinsi 40 de imigranti ilegali. Dintre acestia, 10 au fost prinsi de Athos.”

Vasile Paunescu

instructor

Are multe actiuni la activ

Athos este unul dintre cele mai bune exemplare canine ale Centrului Chinologic din Sibiu si care a participat la nenumarate operatiuni de cautare.

Printre acestea s-a numarat si cea din iulie 2009, cand disparut, la Ranca, micutul Constantin Velcev (7 ani). A participat la nenumarate actiuni de cautare de persoane sub daramaturi, dar a identificat si transporturi mari de droguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.