Cainii-lup din dotarea jandarmilor nu iarta infractorii

0
398

Jandarmii gorjeni au un partener de nadejde in cainii-lup special antrenati sa-i depisteze si sa-i prinda pe infractori, curajul acestora fiind una dintre cele mai apreciate calitati, in special cand vine vorba sa descopere explozibilul.
caini politisti
Jandarmii din cadrul Inspectoratului Judetean „Tudor Vladimirescu” Gorj au un aliat de incredere in lupta cu infractorii si controlul fenomenului criminalitatii. Fie ca participa la misiuni speciale, fie ca sunt folositi in patrulari, cainii isi fac datoria alaturi de jandarmii care ii coordoneaza. Lunar, echipele de jandarmi si caini-lup participa la exercitii de pregatire si, periodic, la exercitii demonstrative, pentru a-i atentiona pe cei care cred ca pot insela vigilenta patrupedelor. Cainii beneficiaza de mici de lectii de dresaj si participa aproape zilnic la actiunile organizate de Inspectoratul Judetean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu”. De fiecare data cand li s-a incredintat misiunea de a prinde un infractor care se credea scapat, animalele nu au dat gres si si-au atins obiectivul. Chiar si cu coltii…

Specializari diferite

Dupa cum a declarat Alin Ivan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu”, unitatea are la dispozitie patru caini, fiecare specializat pe un anumit tip de interventie. „Se realizeaza o convocare lunara de pregatire cu conductorii caini serviciu si cainii aflati in dotarea acestora. Au loc exercitii de disciplina cu cainii de serviciu, sarituri la pista cu obstacole, prinderea si escortarea unui infractor, descoperirea explozibilului ascuns in colete si bagaje etc. Cainii de interventie fac parte din structura Detasamentului Mobil si sunt destinati pentru asigurarea protectiei, pentru restabilirea ordinii publice si descurajarea elementelor infractoare, precum si pentru prinderea infractorilor. Cainii folositi in misiunile specifice care revin Jandarmeriei sunt: Lola, de cinci ani – specializata in detectare explozibili, Faia, de sapte ani – specializata in insotire – interventie, Vanda, de sase ani – specializata in insotire patrulare si Fui, de sase ani – specializat in insotire – patrulare. In cadrul exercitiului demonstrativ se urmaresc atasamentul cainelui fata de conductorul sau, coeziunea cuplului chino-tehnic, caine – om, precum si antrenarea cainilor de serviciu pentru indeplinirea misiunilor specifice in care acestia sunt folositi. Cainii de interventie sunt antrenati zilnic, cate doua ore, de catre conductorii caini serviciu, acestia punand accent pe disciplina, intrucat trebuie sa aiba in permanenta controlul asupra lor pe toata durata misiunii”, a precizat Alin Ivan, purtatorul de cuvant al jandarmilor gorjeni.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.