Calitatea apei in zonele pentru scaldat

lacul-plumbuita.jpgEuropenii pot pleca linistiti in vacanta. Majoritatea zonelor pentru scaldat de pe teritoriul UE au respectat normele sanitare europene in 2008. Comisia Europeana si Agentia Europeana de Mediu au prezentat, joi, raportul anual privind calitatea apelor pentru scaldat, pe baza informatiilor comunicate de statele membre. In Romania, 98% din zonele pentru scaldat costiere respecta normele comunitare. Potrivit raportului, pe parcursul sezonului trecut, 96% din zonele pentru scaldat costiere si 92% din zonele pentru scaldat din rauri si lacuri au respectat standardele minime. In 2008, numarul apelor pentru scaldat monitorizate a crescut cu 75 de noi zone. Dintr-un total de 21.400 de zone pentru scaldat monitorizate in intreaga Uniune Europeana, doua treimi sunt zone costiere, iar restul se situeaza de-a lungul raurilor si lacurilor. Cele mai multe zone pentru scaldat costiere se afla in Italia, Grecia, Franta, Spania si Danemarca, in timp ce majoritatea apelor pentru scaldat interioare se situeaza in Germania si Franta.

Din 1990 si pana in prezent, calitatea globala a apelor pentru scaldat din UE s-a imbunatatit considerabil. Mai exact, nivelul de respectare a cerintelor minime de calitate a crescut de la 80% la 96% in cazul apelor costiere si, respectiv, de la 52% la 92% in cazul apelor interioare. Intre 2007 si 2008, nivelul respectiv a crescut atat in cazul apelor interioare, cat si in cazul apelor costiere, cu 1,1 si, respectiv, 3,3 puncte procentuale.

Zone pentru scaldat sunt considerate acele ape in care imbaierea este autorizata in mod explicit, precum si apele in care oamenii se scalda in mod traditional si aceasta practica nu este interzisa.

Pentru stabilirea calitatii apelor pentru scaldat sunt folositi o serie de parametri fizici, chimici si microbiologici ale caror valori obligatorii sunt prevazute in directiva CE privind acest sector. Conform acesteia, statele membre trebuie sa respecte valorile obligatorii, insa pot adopta si unele standarde mai stricte si valori orientative cu caracter neobligatoriu.
In 2006 a intrat in vigoare o noua directiva privind apa pentru scaldat care a actualizat parametrii si dispozitiile privind monitorizarea, pe baza celor mai recente date stiintifice.

Pana in 2015, statele membre trebuie sa implementeze in totalitate noua directiva, insa douasprezece dintre acestea (Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Slovacia, Spania si Suedia) au efectuat deja activitati de monitorizare a zonelor pentru scaldat pe parcursul sezonului 2008, in conformitate cu parametrii prevazuti de aceasta.

Un rezumat al raportului si rapoartele de tara detaliate sunt disponibile in limba engleza pe site-ul Comisiei dedicat apei pentru scaldat. Pe site-ul Agentiei Europene de Mediu (AEM) sunt disponibile harti ale tuturor zonelor europene pentru scaldat, cu optiunea de marire/micsorare.

Mirela Guta  – Targu Jiu

Sursa: Inpact in Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *