Campania „Pentru mediu, pentru sanatate”. Calatoria apei de la Sursa pana la robinet

Campania "Pentru mediu, pentru sanatate". C?l?toria apei de la Surs? pân? la robinet
Campania "Pentru mediu, pentru sanatate". Calatoria apei de la Sursa pana la robinet
Campania „Pentru mediu, pentru sanatate”. Calatoria apei de la Sursa pana la robinet

Calatoria apei incepe la Priza de Apa Hasdate, aceasta este amplasata pe cursul raului Hasdate in apropierea cascadei Ciucas. De acolo, prin cadere libera, prin conducta de aductiune, conducta cu un diametru de 600 mm si o lungime de aproximativ 14 km, apa bruta ajunge la Statia de Tratare a apei din Hasdate.

Primul popas pe care il face apa in cadrul Statiei de Tratare este in turnul de amestec. Aici, in functie de calitatea apei (turbiditate, incarcatura organica) sunt adaugate trei elemente: clor – cu rolul de a dezinfecta apa, coagulant – floculant cu rolul de a face ca suspensiile din apa sa adere si astfel, sa se depuna pe fundul decantorului si carbune activ ce are rolul de a reactiona cu materia organica din apa.

Dupa turnul de amestec apa ajunge in Bazinul Decantor, bazin ce are o capacitate de 5.000 mc (echivalentul a 250.000 de sticle de apa plata de 2 litri), aici ea se linisteste si se decanteaza, “mizeria” din apa se va depune pe fundul bazinului unde, cu ajutorul podului raclor, este impinsa spre cele 3 base de evacuare aflate pe fundul acestuia, prin care este eliminata, ajungand in paturile de namol. In partea superioara a bazinului se formeaza un strat de apa curata de aici apa patrunde prin orificiile tevilor radiale si ajunge in canalul de fuga. Dupa ce este colectata in canalul de fuga, apa ajunge in filtrele de nisip.

Filtrele de nisip sunt compuse din patru baterii a cate 2 filtre ce lucreaza in tandem. Aceste filtre sunt niste bazine in care se afla un strat de aproximativ 1 metru de nisip cuartos fin. Pe fundul filtrelor sunt amplasate crepinele, acestea fiind niste site foarte fine, prin care doar apa foarte curata poate trece. Impuritatile fine si nisipul din filtre fiind retinut de acestea. Apa intra in filtre prin partea superioara si apoi gravitational strabate stratul de nisip si crepinele, toate impuritatile ramanand captive in stratul de nisip. Acest nisip poate fi curatat prin spalare inversa cu apa curata.

Din filtrele de nisip, apa ajunge in Bazinul Stoc Tampon de 1.500 mc. Acesta este ultimul popas pe care apa il face in cadrul Statiei de Tratare. Aici se regleaza concentratia de clor din apa pentru ultima data si apoi cu ajutorul a cinci pompe, apa este pompata spre bazinele de apa din Calarasi Gara si de acolo apa ajunge prin cadere libera la consumatorii finali, adica populatia orasului Campia Turzii si a localitatilor limitrofe.

Intreaga statie este controlata de operatori in sistemul SCADA, prin intermediul PC-ului, sistem ce controleaza statia de dozare a coagulantului – floculantului, a carbunelui activ, statia de clorinare, pompele, vanele si filtrele de nisip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *