ONG-urile de mediu din Romania au inceput un proiect prin care ne cheama la o actiune menita sa inlature o parte din marea de gunoaie care sufoca tara. Denumita „Let’s Do It, Romania!”, campania se anunta a fi una de anvergura.
Modelul care va fi aplicat in Romania este cel al proiectului national estonian, „Let’s Do It 2008”, prin care la 3 mai 2008 s-au autoimplicat 50.000 de estonieni, toti operatorii de salubritate, numeroase persoane publice, trusturile de presa nationale, operatorii de telefonie mobila si majorita-tea au-to-ri-tatilor locale si centrale. „Doar pentru ca te muti cu 2 metri mai departe de o gramada de gunoi cand iesi la picnic, asta nu inseamna ca mizeria nu mai e acolo. Doar pentru ca alegi sa te uiti in alta parte, asta nu inseamna ca in apele raului care iti alimenteaza orasul cu apa potabila nu plutesc zeci de mii de PET-uri si pungi. Doar pentru ca nu fotografiezi si muntii de gunoaie cand pleci in vacanta asta nu inseamna ca ei nu erau acolo. Ce-ar fi sa schimbam foaia? Ce-ar fi sa ne notam in calendar o data importanta pentru fie-care dintre noi: aceea in care sute de mii de romani au spus Stop! si si-au curatat tara de PET-uri, pungi si hartii la-sa-te de altii, purtate de vant si apa in cele mai frumoase lo-curi din Romania?”, spune Liana Buzea, initiator al proiectului.
„SA STRANGEM DESEURILE!”
Proiectul a fost demarat in vara anul trecut si este aproape gata. „Obiectivul este strangerea deseurilor din natura, dar urmarim in egala masura gestiunea corespunzatoare a lor, prin sortare inca de la sursa, reciclare, co-incinerare (cu obtinere de energie), depozitare in gropi conforme. Pentru a sti cat, de unde si ce compozitie au deseurile pe care le strangem, din luna martie pana in lunile iulie-august vom face harta deseurilor prin verificare pe teren a situatiei (actiuni de cartare prin care acoperim sistematic teritoriul si identificam gunoaiele). Vom stabili parteneriate cu firme din domeniul gestiunii deseurilor (cu Ecovalor s-a semnat deja parteneriat, Urban si-au dat si ei acordul de principiu) care sa preia toate deseurile stranse in actiune si sa le directioneze catre fluxul corect de gestiune”, a spus Anamaria Hancu, PR al proiectului „Let’s Do It, Romania!”. Ministerul Mediului si-a manifestat interesul in mod deosebit pentru acest proiect, iar ministrul a confirmat prezenta la conferinta de lansare, la data de 25 martie 2010. Jurnalul National sprijina mediatic proiectul „Let’s Do It, Romania!”.
Sursa: Jurnalul National