Cand inlocuiesc plombele pacientilor, dentistii polueaza planeta cu mercur

Cercetatorii americani, citati de „Environment Science & Technology”, atrag atentia asupra riscului poluarii resurselor de apa potabila cu mercur, ca urmare a folosirii acestuia in cabinetele dentare.

Cu prilejul unei comu-nicari stiintifice sustinute la Chicago, dr. Karl J. Rockne, de la Universitatea din Illinois, a declarat ca a fost uimit de concentratia mare de reziduuri de mercur gasite in sursele de apa potabila aflate in apropierea unor cabinete stomatologice.

„Am gasit cele mai mari concentratii de compusi de mercur care au fost vreodata raportate intr-o mostra de apa”, a spus profesorul. El a mentionat ca exista riscul, conform estimarilor specialistilor, ca peste 5,5 kg din acesti derivati ai mercurului sa infesteze, in fiecare an, sursele de apa potabila. Aceasta contaminare se produce din cauza utilizarii mercurului intr-un aliaj folosit ca plomba, in tratarea cariilor. Sub aceasta forma, mercurul nu prezinta niciun risc.

In schimb, inlocuirea acestor plombe necesita folosirea frezelor dentare, astfel ca in apa pe care pacientul o foloseste pentru clatirea gurii trec particulele de mercur- din aliaj. Nivelul poluarii cu mercur– este monitorizat in SUA cu mare atentie si orice depasire, cat de mica, declanseaza masuri de contracarare. Cei mai mari poluatori sunt centralele pe carbuni, care emit, anual, in atmosfera 50 tone de mercur. Prin comparatie, cabinetele dentare par inofensive, dar specialistii pre-cizeaza ca o cantitate cu mult mai mica decat cea estimata in cazul lor poate fi toxica.

Din fericire, pentru poluarea cu mercur a apei potabile, produsa de cabinetele dentare, exista un remediu sigur, acesta fiind un dispozitiv numit „separator de amalgam”, care scoate mercu-rul din amalgam si care va fi utilizat ca o prima masura de protectie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *