Array

Comisia Europeana a lansat procesul de selectie pentru Capitala europeana verde din 2016

Comisia Europeana a lansat procesul de selectie pentru Capitala europeana verde din 2016
Comisia Europeana a lansat procesul de selectie pentru Capitala europeana verde din 2016

Comisia Europeana a lansat procesul de selectie pentru Capitala europeana verde din 2016. Premiul pentru capitalele verzi ale Europei se acorda oraselor care promoveaza cel mai intens un stil de viata urban cu impact minim asupra mediului. Scopul acestui premiu anual este sa inspire orasele europene sa ia masuri pentru a deveni locuri mai atragatoare si mai sanatoase ca destinatie pentru cei interesati sa le viziteze, sa munceasca si sa traiasca acolo – orase „in care merita sa traiesti”.

Pentru prima data, orasele din Europa cu mai mult de 100 000 de locuitori isi pot depune candidatura pentru acest titlu. Anterior, doar orasele cu mai mult de 200 000 de locuitori erau eligibile. Datorita acestei schimbari, titlul este acum accesibil pentru peste 400 de orase din intreaga Europa.

Avantajele unei capitale europene verzi incep cu un mediu inconjurator mai curat, noi locuri de munca si investitii, si includ o crestere a turismului, o mediatizare pozitiva in presa internationala si un numar sporit de sponsorizari pentru proiectele de mediu.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Premiul Capitala europeana verde pune in lumina eforturile locale de ameliorare a mediului urban si de promovare a cresterii durabile. Cu ocazia lansarii concursului pentru cel de-al saptelea titlu de Capitala europeana verde, cel din 2016, as dori sa incurajez orasele mai mici sa isi depuna candidatura si sa profite de aceasta ocazie pentru a-si trece in revista si a-si pune in evidenta realizarile din domeniul mediului, punand bazele unui viitor durabil pentru propriii cetateni.”

Obiectivele premiului sunt:

sa recunoasca orasele care au facut deja dovada unor realizari remarcabile in domeniul mediului;
sa incurajeze orasele sa isi asume obiective ambitioase in ceea ce priveste imbunatatirea in viitor a mediului si dezvoltarea sustenabila si
sa inspire alte orase prin intermediul unor noi idei, schimburi de bune practici si experiente.
Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 12 indicatori: atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea; transportul local; zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea sustenabila a terenurilor; natura si biodiversitatea; calitatea aerului inconjurator; calitatea acustica a mediului; cantitatea de deseuri generate si gestionarea acestora; gestionarea apelor; tratarea apelor reziduale; ecoinovare si locuri de munca sustenabile; performanta energetica; gestionarea integrata a mediului.

Participarea este deschisa tuturor statelor membre ale UE, tarilor in curs de aderare si tarilor candidate (Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Islanda, Muntenegru, Serbia si Turcia) precum si tarilor din Spatiul Economic European. Orasele isi pot depune candidatura online, la adresa http://www.europeangreencapital.eu/. Data limita de depunere a candidaturilor pentru titlul din 2016 este 17 octombrie 2013. Titlul este acordat de un juriu european, asistat de un grup de experti recunoscuti din diverse domenii ale protectiei mediului. Castigatorul va fi anuntat in luna iunie 2014.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente