Captarea CO2 domoleste incalzirea globala si tine temperatura in frau

Expertii in energie propun ca ingroparea dioxidului de carbon sa fie inclusa pe lista metodelor verzi

Ingroparea dioxidului de carbon e solutia pentru a controla incalzirea globala, declara economistul-sef al Agentiei Internationale de Energie, citat de Reuters.

Expertii Agentiei Internationale de Energie (IEA) cauta metode pentru reducerea poluarii cu dioxid de carbon. Una dintre cele mai agreate solutii e ingroparea dioxidului de carbon. „Aceasta e solutia pentru a tine sub control incalzirea globala”, declara Fatih Birol economistul-seful de la IEA.

Acesta a spus, la sfarsitul saptamanii trecute, ca prin metoda stocarii celui mai poluant gaz se poate reduce temperatura cu doua grade Celsius. Declaratia a fost facuta dupa ce expertii Uniunii Europene au aratat ca orice crestere a temperaturii cu mai mult de doua grade Celsius va cauza mari dezastre naturale, precum incalzirea oceanelor, furtuni puternice si inundatii.

Propunere pentru G8

Fatih Birol a mai spus ca, desi pana acum metoda nu a fost folosita la scara industriala, guvernele ar putea adopta programe pe care sa le implementeze impreuna. „La intalnirea de luna viitoare a Grupului celor Opt, din Japonia, mesajul nostru va fi urmatorul: daca luati in serios incalzirea globala, atunci folositi metoda captarii dioxidului de carbon.

Acesta va fi testul vostru de turnesol”, a aratat Fatih Birol. Acesta a dezvaluit ca promovarea captarii dioxidului de carbon va fi una dintre partile-cheie ale raportului IEA din noiembrie, care va include recomandarea ca statele semnatare a Protocolului de la Kyoto sa includa aceasta metoda pe agenda lor.

Metoda captarii dioxidului de carbon a fost dezbatuta aprins in ultimele saptamani in Parlamentul European, unde a fost dezbatuta o noua directiva pentru stocarea CO2. Unii dintre parlamentari au sustinut ca prin captarea gazului se poate indeplini angajamentul de reducere a nivelului CO2 cu 20% pana in 2020.

Cum se capteaza CO2

Metoda ingroparii dioxidului de carbon presupune injectarea acestuia in puturile de petrol sau de gaz epuizate.

Dioxidul de carbon e extras din aer si captat in incaperi speciale, bogate in hidroxid de sodiu, care reactioneaza cu CO2 si formeaza carbonatul de sodiu. Printr-o serie de alte procese chimice, CO2-ul fixat in carbonatul de sodiu e extras si stocat

Specialistii sustin ca, odata ingropat in pamant, CO2 va putea ramane acolo timp indelungat

Expertii spun ca aceasta tehnologie ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu 35% din fabricile de otel, de ciment si de la centralele energetice.

„Ingroparea in pamant a dioxidului de carbon e cheia pentru scaderea temperaturilor cu doua grade, ceea ce poate domoli incalzirea globala”
Fatih Birol, economist-sef la Agentia Internationala pentru Energie

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *