Banana, un fruct pe cale de disparitie

Bananele de azi sunt fructe de cultura, selectate cu grija de om. Exploatarea intensiva a plantatiilor bananiere le-a vulnerabilizat insa in fata bolilor. O ciuperca care traieste in sol imbolnaveste de cancer palmierii din plantatii.

Boala, cunoscuta sub numele de „Sindromul Panama” distruge complet, soi dupa soi. Primul soi creat de om, „Gros Michael”, cunoscut drept „banana numarul 1”, a fost ucis fara mila de cancerul fungic.

Oamenii au creat imediat un alt soi, „banana numarul 2”, dar acesta nu l-a egalat, ca gust si parfum, pe cel disparut. Acum, chiar si acesta e pe cale de disparitie.

In prezent, in cele mai multe dintre culturile de banane din Africa, recoltele au scazut cu 60%. Epidemia se extinde, iar cercetatorii nu stiu s-o combata. Noul soi va mai rezista doar cel mult 30 de ani.

Iremediabil Celebrul soi „Gros Michael” a murit in 1960. Succesorul sau, soiul „Cavendish”, il va urma in cel mult doua-trei decenii

Dulci si aromate, invelite in coaja aurie, bananele sunt fructe de cultura, selectate cu grija de om. O ciuperca ce traieste in sol le imbolnaveste insa de un fel de cancer.

Asa cum le stim de vreo suta de ani, bananele de la piata, fructe pentru multi irezistibile, nu mai cresc in stare naturala, ci au fost create de Compania Unit Fruit pentru a alimenta o afacere extrem de rentabila.

Primul soi creat, „Gros Michael”, cunoscut ca „Banana numarul 1”, nu a fost egalat, ca savoare a gustului si a parfumului, de soiul „Cavendish”, „Banana numarul 2”, inventat in anii „50, pentru a-i lua locul si pentru a continua afacerea cu acelasi megacastig. Companiile care exploateaza culturile de banane au crezut ca au pacalit natura si ca ciuperca ucigasa nu va actiona si asupra lui „Cavendish”.

Dar boala le-a zadarnicit sperantele si in anii „80 a atacat din nou. In prezent, in cele mai multe dintre culturile de banane din Africa, recoltele au scazut cu 60%. Si epidemia se extinde, fara putinta de a fi oprita. Soiului „Cavendish” i se mai dau intre 5 si 30 de ani de viata.

In alimentatia copiilor, bananele trebuie sa primeze in fata bomboanelor, pentru ca dulceata naturala nu dauneaza danturii

Afacerea, inventata in 1911

In cartea „Banana: Soarta Fructului care a schimbat Lumea”, scriitorul Dan Koeppel prezinta exemplul unei afaceri, in care goana dupa profit a depasit orice limita, ducand la abuzuri nepermise asupra naturii si a oamenilor.

Afacerea cu banane, asa cum se practica la nivel mondial, a fost inventata in 1911, de Samuel Zemurray, un magnat al bananelor. Pentru o exploatare intensiva si extinsa, Zemurray s-a gandit sa transforme o intreaga tara tropicala in propria sa plantatie de banane.

El a ales Hondurasul, un stat sarac din America Centrala, pe care l-a cucerit cu o armata de mercenari, printre care erau si gangsteri, precum faimosul Guy „Machine Gun” Maloney. A numit, apoi, ca sef al statului, pe un prieten al sau si a trecut la defrisarea padurii tropicale din intreaga tara. Ulterior, populatia s-a transformat in forta de munca ieftina, dependenta total de lucrul pe plantatia sa de banane.

Dupa o ampla publicitate, afacerea cu banane a lui Zemurray a ajuns de nivel mondial, iar exemplul sau a fost preluat de cei mai ambitiosi afaceristi.

Greseli capitale

Insusi conceptul de „republica bananiera” provine de la afacerea din 1911 a lui Zemurray si desemneaza o dictatura aservita intereselor unor puternice companii de pe piata internationala a bananelor.

Goana acestor companii dupa profit maxim a determinat neglijarea cerintelor naturale. In primul rand, defrisarile barbare ale padurilor umede tropicale au schimbat conditiile de mediu si au facut culturile de banane mai sensibile la boli. Iar predilectia generala pentru minunatul „Gros Michael”, cel mai cautat pe piata, a intrecut precautia fata de riscul raspandirii epidemiilor.

Pentru ca o boala avanseaza fara oprire cand intalneste un singur soi. Fara sa invete nimic din experienta trista, pricinuita de pierderea „Bananei numarul 1”, aceleasi companii au ales un unic inlocuitor, soiul „Cavendish”. Asemanarea cu „Gros Michael” a fost apreciata nu doar de cumparatorii de pe intreg pamantul, ci si de ciuperca ucigasa.

Viitorul apartine geneticii

Astfel, marea afacere cu banane s-ar putea sa devina o amintire tot atat de urata, pe cat de minunata va ramane amintirea gustului de banana.

Cum bananele care cresc in stare naturala sunt pline de seminte si nu sunt prea gustoase, una pe placul oamenilor, care sa merite titlul de „Banana numarul 3” nu mai poate fi obtinuta decat, poate, prin inginerie genetica.

Ea trebuie sa nu mai cada victima teribilei Panama Disease, ceea ce o va face sa nu mai semene cu ceea ce noi inca mai denumim „banana”. Marile companii bananiere spera ca, pe bani grei, savantii vor mai inventa, o data, banana.

O practica de 5.000 de ani

Cultivarea bananierilor este practicata de om de peste 5.000 de ani, bananele asigurand o hrana consistenta, atat in forma cruda, cat si preparate in diverse moduri

Cele mai mari exportatoare de banane din lume sunt India, Costa Rica, Ecuador, Filipine si Columbia, care impreuna acopera 2/3 din totalul productiei de banane

In Statele Unite, cele mai mari culturi de banane se gasesc in Hawai si in Florida

Culesul unui bananier presupune agilitate de maimuta

Importante in siguranta alimentatiei

Gustoase si extrem de hranitoare, bananele au un continut apreciabil de vitamine si minerale

Cei mai importanti constituenti ai bananelor sunt Vitamina B6, in proportie de 26%, Vitamina C, 15%, si Potasiu, 8%

In consumul alimentar, bananele sunt pe locul 4 in lume, dupa orez, grau si porumb

Pentru ca sunt recoltate pe tot parcursul anului, bananele sunt salvatoare in perioadele de foamete, care sunt cuprinse, in fiecare an, in intervalul in care recolta din perioada anterioara s-a epuizat, iar cea din anul curent nu a fost inca stransa. Astfel, bananele au un rol foarte important in siguranta alimentatiei

Bananierul nu este un arbore

Bananierul este o planta ierboasa din genul MUSA, care, din cauza inaltimii sale, care depaseste 6-7 metri, si a aspectului, este confundat cu un arbore. Bananierul este cea mai mare planta din familia erbaceelor.

Este originar din Asia de Sud-Est, dar culturile intensive practicate in secolul XX l-au raspandit in multe locuri din zona tropicala. Frunzele de bananier pot avea peste 3,5 m lungime. Un bananier produce o singura floare mare si frumoasa, denumita „Inima Bananei”.

Bananele cresc in manunchiuri de cate 20, cunoscute ca „palme de banane”. Iar unei banane i se mai spune si „deget”.

Fusarium este o ciuperca din sol care produce cancerul bananelor

Ciuperca ucigasa

Bananele sunt vulnerabile la fungi si virusi

Pentru soiurile selectate de om, „Gros Michael” si „Cavendish”, Panama Disease s-a dovedit o maladie mortala, incurabila. Ciuperca care o provoaca infesteaza planta, din sol, prin radacini, si ajunge in tulpina si in frunze.

Tesutul parazitat devine gelatinos sau asemanator cu o guma, ceea ce nu mai permite circulatia apei prin celule. Lipsit de hrana transportata prin circuitul apei, bananierul moare.

Panama Disease a avut un puternic reviriment asupra culturilor de banane in anul 1993

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *