Rusia, marele poluator

Rusia este singura tara din G8 unde emisiile poluante au crescut in 2006 fata de 2005

Nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera a crescut in Rusia cu 3,1% in 2006 fata de anul anterior. In celelalte state care fac parte din G8 emisiile au scazut.
Evaluarea celor opt mari puteri economice ale lumii din perspectiva emisiilor poluante arata ca in anul 2006, comparativ cu anul precedent, Rusia a fost singurul stat unde nivelul gazelor cu efect de sera a crescut. In celelalte sapte state care fac parte din grupul celor mai puternice economii mondiale, emisiile de gaze cu efect de sera s-au situat pe o panta descendenta, potrivit unui raport publicat, la sfarsitul saptamanii trecute, de Reuters.

In comparatie cu anul 2005, emisiile de gaze cu efect de sera din Rusia au crescut cu 3,1 procente in 2006, in timp ce in Japonia, Canada, Franta, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Germania si Italia, reducerea fata de anul precedent s-a situat intre 2,5% si 0,02%. Astfel, scaderea cea mai semnificativa a inregistrat-o Franta, cu 2,5 procente, in timp ce Germania si-a redus emisiile de gaze poluante cu numai 0,02%.

Explicatia faptului ca Rusia este singura tara unde emisiile poluante au fost in crestere o constituie revenirea economica a marii puteri, dupa perioada de stagnare din anii care au urmat caderii Uniunii Sovietice.

Reducere nerealista

Raportat la intreg grupul celor opt mari state puternic industrializate, scaderea nivelului emisiilor poluante a inregistrat o medie de 0,6%, respectiv de la 14,12 miliarde tone in 2005 la 14,04 miliarde tone in 2006. Expertii spun ca aceasta reducere nu este rezultatul unor politici gandite de marile puteri in acord cu imperativele omenirii.

„Este imbucurator sa vedem ca, de la un an la celalalt, emisiile celor mai mari economii ale lumii au scazut. Totusi, nu este decat un inceput timid, lumea trebuie sa ia mai multe masuri concrete impotriva incalzirii globale, care e responsabila de fenomenele cu care se confrunta in prezent omenirea – inundatii, seceta, criza alimentara etc.”, a declarat reprezentantul „Earth Observation Centre”, din Australia.

Iarna blanda din SUA

Surpriza analizei publicate de Reuters o constituie, fara indoiala, situatia din Statele Unite ale Americii, recunoscut ca cel mai mare poluator. Potrivit analistilor, unul din factorii care au determinat pozitionarea SUA in randul statelor ale caror emisii de gaze cu efect de sera s-au redus in 2006 fata de anul anterior a fost iarna blanda.

„Faptul ca nu a fost o iarna grea inseamna ca si consumul de energie necesar pentru incalzire a fost mai mic. In acelasi timp, cresterea pretului petrolului a avut o influenta asupra emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru ca cererea de combustibil a cunoscut o scadere”, a afirmat unul din reprezentantii Centrului International pentru Cercetari Climatice si de Mediu, din Oslo.

G8 – Grupul celor Opt

Cunoscut si ca Grupul celor Sapte plus Rusia, G8 este format din Statele Unite ale Americii, Rusia, Italia, Franta, Germania, Marea Britanie, Canada si Japonia

Dintre aceste state, numai SUA nu au ratificat Protocolul de la Kyoto, potrivit caruia nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie redus cu 8% pana in anul 2012, fata de anul de referinta 1990

Chiar in conditiile reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera cu 0,6% in 2006 fata de 2005, media cresterii economice pentru cele opt state a fost de trei procente, potrivit Fondului Monetar International

SUA, cel mai mare poluator din 1990 pana in 2005

Datele publicate de Reuters arata ca, pentru prima data, incepand din anul 1990 (anul de referinta al Protocolului de la Kyoto) si pana in prezent, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera a fost confirmata de atat de multe state (sapte din opt) pentru aceeasi perioada. De asemenea, o alta premiera este data de faptul ca aceasta reducere a fost posibila chiar in conditiile cresterii economice de 3%.

Analiza precedenta, valabila pentru perioada 2000-2005, arata ca emisiile de gaze poluante pentru cele opt mari puteri au crescut cu 2%. Cei mai mari poluatori in acesti cinci ani au fost SUA, Rusia, Italia, Canada si Japonia, celelalte trei state – Marea Britanie, Germania si Franta – inregistrand o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

In ceea ce priveste raportarea fata de anul 1990, SUA reprezinta cel mai mare poluator al lumii, avand o crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera de 16,3%. De cealalta parte, Rusia, in ciuda cresterii de 7,3% (2000-2005) si 3,1% (2005-2006), se situeaza cu peste 25% sub nivelul din 1990.

In ceea ce priveste media pentru G8, in perioada 1990-2005 emisiile au scazut cu 2,6%.

14 miliarde de tone de gaze cu efect de sera au fost emise in 2006 de statele din G8

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *