Carbunele saboteaza panourile solare

Specialistii admit ca energia solara e solutia viitorului, dar nimeni n-o promoveaza.

Cresterea pretului petrolului a determinat multe guverne, dintre care nu lipsesc cele ale Statelor Unite si Marii Britanii, sa redeschida capitolul „carbune”. Din nou, investitiile in noile tehnologii sunt amanate, in ciuda angajamentelor pe care statele lumii si le-au asumat la Bali.

Desi panourile solare pot fi instalate pe fiecare casa si pot scuti oamenii de facturile colosale la electricitate, gaze si caldura, investitiile guvernamentale in dezvoltarea acestui domeniu sunt minunate, dar lipsesc cu desavarsire.

In anul 1958, cand panourile solare reuseau sa alimenteze cu succes satelitul Vanguard I, intreaga planeta s-a bucurat, crezand ca omenirea a scapat de problema energiei. Presa americana a scris atunci ca pana la elaborarea unui sistem rentabil de utilizare pe scara larga a energiei solare nu mai e decat un pas.

De atunci panourile s-au imbunatatit, au devenit mai performante si mai accesibile, dar tehnologia care ne va salva de criza petrolului e tot la un pas distanta.

Americanii au aparat petrolul

Politica Administratiei Bush, care a incercat sa rezolve criza energetica prin reducerea dependentei americane de petrolul importat, n-a reusit decat sa blocheze mijloacele financiare in razboaiele din lumea araba, impiedicand astfel investitiile ce s-ar fi putut face in dezvoltarea unor tehnologii rentabile pentru folosirea energiilor alternative, precum cea solara.

Cresterea pretului la petrol i-a avantajat, desigur, numai pe cei care vindeau petrol. Intr-un stat precum Montana, unde inca se extrag cantitati mari de carbune, acest combustibil fosil, aparent abandonat in urma cu doua decenii, a devenit, din nou, cea mai rentabila resursa energetica.

Se fac centrale pe carbune atat in SUA, cat si in Anglia si China, se vorbeste din nou de-spre centrale nucleare, dar nimeni nu pare dispus sa rupa mata-n doua si sa ofere populatiei inrobite energetic solutia de a scapa prin mijloace proprii.

Nu exista centrale solare de bloc

Studiile arata ca aproape jumatate din populatia Romaniei locuieste la oras, recte la bloc. Cu toate acestea, nicio asociatie de locatari nu poate sa cumpere o centrala solara, pe care s-o monteze pe bloc si la spalatorie, pentru simplul motiv ca nu exista! Nimeni nu s-a gandit s-o construiasca! Orice roman care a fost in Grecia sau in Turcia a observat ca fiecare casa are un sistem cu panouri solare, daca nu de producere a energiei electrice, macar pentru incalzirea apei menajere.

Sigur, s-ar putea obiecta ca la ei este mai multa lumina solara. Poate, dar nici la noi nu e chiar putina. Si atunci, de ce nu investim intr-o astfel de solutie? Statul poate interveni in favoarea energiilor regenerabile in doua moduri: ori subventioneaza panourile solare si turbinele eoliene, ori pune taxe uriase celor care polueaza, astfel incat producerea energiei prin arderea combustibililor fosili sa coste mai mult decat solutiile nepoluante. Germania a optat pentru prima metoda. Olanda, pentru a doua. Noi ce asteptam?

Turn solar, cu sute de panouri amplasate in desert

Oricat ar parea de neinsemnata puterea electrica obtinuta de un singur panou solar, daca se unesc „fortele” a mii de astfel de unitati se pot realiza, inca de pe acum, centrale electrice rentabile, mai ales in zonele desertice. O alta metoda este construirea unei centrale-turn, care capteaza energia luminoasa reflectata de sute de oglinzi raspandite pe sol, in jurul ei. Astfel de turnuri au fost deja ridicate in California si Spania. La numai 18 kilometri de orasul Sevilla, in localitatea Sanlucar la Mayor, spaniolii au construit asa-numitul PS10 (Planta Solar10).

Calcaiul lui Ahile e dezinteresul

Problema panourilor solare, care sunt fie pentru incalzirea apei menajere, fie pentru producerea de curent electric, este rentabilitatea. Sigur, energia soarelui e gratis, dar costa investitia si intretinerea aparaturii. In zona temperata mai apare si problema cerului innorat din anotimpurile reci.

Dar asta e tot. Nu e nevoie de o intreaga industrie de extragere a petrolului sau a carbunelui, ca in cazul combustibililor fosili. Si nici de transport. S-ar zice, prin urmare, ca panourile solare, odata cumparate si instalate, sunt veritabile mine de aur.

Da, dar daca s-ar generaliza folosirea panourilor solare, energia ar fi mai ieftina, iar oamenii n-ar mai avea nevoie de carbune sau petrol! Prin urmare, banii economisiti de noi ar lasa niste buzunare fara continut. Si atunci, intamplator sau nu, nimeni nu e dispus sa incurajeze panourile solare. Nu se fabrica, nu se fac cercetari, nu sunt in magazine si nici macar nu se importa.

Energia solara poate actiona vase sau avioane mici

Primul vas actionat cu energie solara a fost construit in 1975. In 1995, astfel de vase de pasageri, actionate numai de curentul produs cu ajutorul panourilor solare au fost puse in vanzare, iar in iarna dintre 2006/2007, un catamaran (vas cu doua corpuri plutitoare) cu energie solara a traversat Oceanul Atlantic, pentru a demonstra siguranta noilor tehnologii, care produc curent electric inclusiv cand cerul este acoperit de nori.

Primul avion cu panouri solare a fost construit in anul 2001, de catre firma AeroVironment, sub atenta supraveghere a specialistilor de la NASA, in cadrul programului ERAST. La primul zbor, Helios a reusit sa zboare 40 de minute, la o inaltime de 30 de metri.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *