Cartierul maidanezilor

Adoptii Caini
Zeci de craioveni din cartierul George Enescu ies din casa, la serviciu sau la piata, la plimbare sau la joaca, doar cu voia maidanezilor. Ei au incins telefoanele ecarisajului si ale primariei, cerandu-si numai dreptul de a pasi pe domeniul public fara teama ca vor fi inhatati de animalele scapate de sub control.

Cartierul George Enescu este sufocat de maidanezi de cateva luni, de cand, sustin locatarii, dupa ce au fost ridicati cativa caini care au muscat oameni in zona blocurilor 40 si B, au aparut de trei-patru ori mai multe animale, nu se stie de unde. Craiovenii spun ca patrupedele, unele crotaliate, altele nu, au scapat de sub control si nimeni nu le mai poate stapani. „Daca veniti seara veti vedea copii si batrani plangand pe strada fiindca au fost agresati de maidanezi. Copilul meu a fost muscat anul trecut, copilul unei vecine era sa fie pus la pamant cu mine de fata, alaltaieri, de un caine iesit de sub o masina. Nu stiu ce face ecarisajul, dar de cate ori ia un caine, ne trezim cu doi-trei in loc”, a spus Silviu, locatar la blocul 42.

„Nu mai putem dormi noaptea de harmalaie. Nu mai putem intra in casa, daca venim din schimbul doi. Practic, nu se mai poate trai cu ei. Inteleg sa fie hraniti, inteleg sa fie protejati, dar asa nu se poate. Au mai prins doi-trei acum cateva saptamani, dar s-au intors sapte-opt”, a spus Mirela Nistor. „Cand venim de la serviciu, stam in masina pana se linistesc maidanezii si se duc in alta parte. Nu avem curaj sa coboram in mijlocul a 20 de caini care urla in jurul nostru”, a declarat Ramona, din blocul 46.

„La noi in bloc e crescatorie de caini: la parter sta o persoana care ii adaposteste in casa. Aerul pe hol este irespirabil. Nu inteleg de ce primaria nu intra peste proprietar, sa deparaziteze”, a povestit revoltat Nicu, din blocul B6. Intr-adevar, sa deschizi usa de la intrarea in blocul B6 este un act de mare curaj, nu atat din pricina maidanezilor, cat a mirosului insuportabil. O femeie de serviciu povesteste ca nici nu poate face curatenie, fiindca, daca nu lesina, sigur o sfasie cainii. Alt locatar din zona a declarat ca una dintre nepotelele sale a fost muscata de un maidanez si a scapat numai dupa ce i-a sarit in ajutor vanzatoarea de la un magazin din apropiere.

Bani in vant

Hingherii din Craiova confirma spusele locuitorilor din cartierul George Enescu. „Aici intervenim de doua-trei ori pe luna, fiindca avem sesizari ca au aparut catele cu pui, deci care nu sunt sterilizate, si caini agresivi, de talie mare, care nu sunt crotaliati. Ii ridicam pana umplem masina. Dupa o saptamana, in care le aplicam tot tratamentul, sunt adoptati, iar apoi primim telefoane ca toti cainii capturati s-au intors, si altii pe deasupra. Aici am sterilizat pana in primavara toate catelele. Iata insa ca acum au aparut altele”, a declarat Catalin Calugaru, seful ecarisajului craiovean.

Teoria lui Calugaru este ca anumite persoane se folosesc de cainii adoptati de la Facai ca acoperire pentru a aduce in Craiova si maidanezi de prin alte parti. Ieri, hingherii s-au ocupat din nou de haitele din cartierul George Enescu. In afara de o catea cu pui si de alte doua exemplare necrotaliate, restul maidanezilor care fac legea in zona au fost identificati si eliberati, conform normativelor in vigoare.

Lunar, in adapostul canin de la Facai ajung aproximativ 250 de maidanezi, pentru care Primaria Craiova cheltuieste, pentru deparazitare, vaccinare si hrana peste 50.000 de lei. „In mai, de pilda, am cazat 249 de maidanezi, dintre care 150 de femele. Au fost sterilizati 200 de caini, iar 215 au fost adoptati. Cei care nu sunt luati raman in adapost, fiindca nu avem voie nici sa-i eutanasiem, nici sa-i eliberam”, a precizat Catalin Calugaru.

Cu pietre pe hingheri

Razia din cartierul George Enescu s-a desfasurat fara incidente intre craiovenii iubitori de maidanezi si hingheri, asa cum se intampla de obicei. „Acum oamenii sunt linistiti fiindca v-au vazut pe dumneavoastra. Azi-dimineata, pe strada Fulger, colegul meu si-a luat o piatra in cap. Uitati-va, puneti mana, sa va convingeti”, ne indemna Catalin Calugaru. Acesta sustine ca hingherii s-au obisnuit cu astfel de situatii si incearca de fiecare data sa le evite. Nu stie insa pe unde va scoate camasa daca va trece de parlament si va fi si promulgata noua Lege Marinescu, potrivit careia un caine capturat si neadoptat are dreptul de a fi adus exact in locul din care a fost ridicat. „Atunci o sa luam bataie o data cand ii capturam si inca o data cand ii eliberam. Adica de la fiecare tabara”, a mai spus Calugaru.

Procedura de adoptare a Legii Marinescu II, demarata in decembrie 2007, este blocata la Senat, unde se mai cauta surse legale si de finantare pentru ca actul sa poata fi si aplicat, in cazul in care va fi vreodata promulgat.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *