Castanii comestibili din Maramures trebuie „vaccinati”

0
755

Un grup de cercetatori greci au facut un plan pentru salvarea castanilor comestibili din judetul Maramures. Planul cuprinde primele masuri care ar trebui luate pentru ca boala de care se imbolnavesc zeci de castani comestibili sa poata fi oprita.

Specialistii spun ca flagelul e unul dintre cele mai ciudate si se raspandeste cu rapiditate. Cercetatorii greci s-au intalnit cu proprietarii de livezi de castan carora le-au aratat importanta pe care o are castanul ca arbore.

Stephanos Diamandis, cercetator al Institutului de Studii in domeniul Forestier din Salonic, Grecia, le-a explicat romanilor ca arborele de castan poate fi exploatat mult mai bine decat in prezent. In plus, fata de culegerea fructelor, castanul poate fi folosit in mult mai multe feluri.

Romanii pot accesa fonduri europene

Dimandis a spus ca ciuperca care ataca copacul se prinde mai intai de trunchi, in special in zona ramificatiilor. „Efectul este, in cele mai multe cazuri, mortal. Aceasta ciuperca, originara din Asia, are un -punct sensibil-. Ea este atacata, la randul ei, de un virus”, a aratat Dimandis.

Acesta a adaugat ca secretul distrugerii ciupercii sta tocmai in „vaccinarea” copacilor cu acest virus, care nu ataca planta. Stephanos Diamandis a explicat proprietarilor de paduri ca au oportunitatea accesarii fondurilor europene destinate acestui scop. Cercetatorul grec a spus ca romanii pot accesa bani europeni pentru salvarea castanilor.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.