Castelul Corvinilor scapa de dezastrul ecologic care l-a inconjurat. Cum se vede viitorul zonei industriale din Hunedoara

Castelul Corvinilor scapa de dezastrul ecologic care l-a inconjurat. Cum se vede viitorul zonei industriale din Hunedoara
Castelul Corvinilor scapa de dezastrul ecologic care l-a inconjurat. Cum se vede viitorul zonei industriale din Hunedoara

Imprejurimile Castelului Corvinilor, locuri care in trecut au fost cea mai poluata zona a municipiului, sunt ecologizate printr-un proiect finantat din fonduri de la Uniunea Europeana, menit sa schimbe cu totul infatisarea fostelor terenuri ale combinatului siderurgic din Hunedoara, pe langa care trec turistii care viziteaza monumentul. Turistii care vor ajunge de anul viitor la Castelul Corvinilor nu se vor mai izbi de privelistea dezolanta a ruinelor fostului combinat siderurgic al Hunedoarei din imediata vecinatate a monumentului istoric. Treptat, in ultimele luni, locul unde a functionat la inceputul secolului trecut primul mare furnal al Hunedoarei, si apoi mai multe sectii ale Cocseriei din combinatul siderurgic, a fost decontaminat. Proiectul de ecologizare finantat de Uniunea Europeana are o valoare de circa 40 de milioane de lei, initial estimarile pentru realizarea lui fiind de peste 60 de milioane de lei. Investitia va schimba cu totul peisajul imprejurimilor Castelului Corvinilor, monument care pana in ultimii ani a fost aproape sufocat de constructiile si ruinele siderurgice din jurul lui.

„Investitia inseamna ecologizarea terenului din cea mai poluata zona a fostei platforme industriale din Hunedoara. Aici a functionat Cocseria si Aglomeratorul si au ramas depozite de gudron, mangal si gudron lichid, foarte poluante, care afectau calitatea vietii oamenilor din Hunedoara. Este un pas mare inainte pentru Hunedoara si in ce priveste modul in care este privita zona de catre turistii care ajung la Castelul Corvinilor”, a precizat Dan Boboutanu, viceprimarul Hunedoarei.

Mii de tone de substante periculoase Proiectul de ecologizare a celor 20 de hectare acoperite de ruinele combinatului siderurgic a primit acordul de mediu pentru a putea fi executat in anul 2010, la zece ani dupa ce sectiile din aceasta parte a combinatului si-au oprit activitatea. Abia in acest an, in luna aprilie, a demarat executia lucrarilor. „S-a lucrat la ecologizarea terenurilor si la constructia sediului noului centru de afaceri, o cladire care va avea trei etaje, din care pana in prezent au fost ridicate doua niveluri. Cea mai complicata parte a proiectului a fost decontaminarea locurilor unde s-au aflat depozitele de substante poluante, in principal gudron si mangal. Cateva mii de tone din aceste substante au trebuit luate din zona vechii Cocserii. Pana in toamna anului viitor speram sa reusim finalizarea proiectului, care va insemna foarte mult pentru Hunedoara si pentru zona castelului, devenita din ce in ce mai atractiva in ultimii ani”, a declarat Lucian Harau, reprezentantul firmelor constructoare. Licitatia publica a fost castigata de asocierea formata din S.C. Proserv S.A. – lider de asociere, S.C. Recom SID S.A., S.C. Micro Mega S.A. Investitia din Hunedoara inseamna ecologizarea terenurilor pe care in trecut au functionat mai multe sectii ale combinatului, precum si parcelarea lor pentru a fi concesionate investitorilor si amenajarea unor spatii verzi.

Schimbarea la fata a imprejurimilor castelului In jurul Castelului Corvinilor, primele constructii industriale au fost incepute la sfarsitul secolului al nouasprezecelea, cand au fost infiintate Uzinele de fier ale Hunedoarei. In anii 1950, sub regimul comunist, imprejurimile monumentului istoric au fost transformate aproape in intregime intr-o zona siderurgica, in care gradul de poluare era ridicat. Castelul din Hunedoara a fost inconjurat in acest timp de funiculare care transportau minereu spre combinat din Teliuc si Ghelari, linii ferate inguste pe care erau aduse materialele de constructii din exploatarile de talc si dolomita din Tinutul Padurenilor, sectii uzinale si siderurgice, furnale si cosuri de fum. Cele mai multe dintre ele au functionat pana la sfarsitul anilor 1990, iar ulterior au fost demolate treptat, fara ca zona sa mai fie ecologizata. Ecologizarea imprejurimilor Castelului Corvinilor reprezinta primul mare pas al autoritatilor spre transformarea vechii zone industriale intr-una mai atractiva. O data cu acest proiect, peisajul din jurul monumentului istoric urmeaza sa se schimbe. In vecinatatea castelului, pe locul unei foste statii de funiculare, va fi ridicat un hotel pentru turisti care ajung in Hunedoara. Un alt plan al administratiei locale din Hunedoara prevede reabilitarea centrului istoric al municipiului, de la poalele monumentului istoric, pe o suprafata de opt hectare. Potrivit proiectului care va fi depus spre finantare prin fonduri de la Uniunea Europeana, malurile raului Cerna vor fi amenejate ca locuri de promenada, iar cladirile din secolele trecute vor fi restaurate, astfel incat turistii care ajung in Hunedoara sa aiba mai multe optiuni decat cea de a vizita Castelul Corvinilor. Fostul sediu al Uzinelor de fier, o cladire istorica din secolul XIX, ar putea fi transformat in hotel de lux, spun reprezentantii Primariei Hunedoara.

“In ultimii trei ani, numarul celor care ajung la castel a crescut de aproape trei ori, ajungand de la 86.000 de turisti in 2012 la peste 250.000 in acest an, iar in 2016 speram ca monumentul din Hunedoara va ajunge la un numar de aproape un milion de vizitatori. De aceea, treptat, oamenii au inceput sa tina cont de potentialul turistic al zonei”, spune Dan Bera, administrator al Castelului Corvinilor. Au ramas peste 110 hectare de ruine Ecologizarea celor 20 de hectare de teren din vechea platforma industriala a Hunedoarei este primul astfel de proiect derulat pe teritoriul fostului combinat. In prezent, alte peste 110 hectare de terenuri pe care au functionat sectiile si cladirile complexului siderurgic au ramas in stadiul de ruine. Sunt acoperite de daramaturi sau de cladiri nefunctionale, unele apartinand combinatului. Cea mai mare parte dintre ele se afla in patrimoniul societatii comerciale Eco Sid, la care actionar majoritar este Primaria Hunedoara, iar reprezentantii administratiei locale sustin le vor trece in patrimoniul primariei si apoi vor incerca sa atraga fonduri europene pentru reabilitarea lor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,329FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente