Un grup de cercetatori americani a descoperit posibilitatea unei legaturi intre prezenta unor markeri genetici de un anumit tip si riscul de obezitate produs de consumul bauturilor carbogazoase.
Cat de mult ingrasa bauturile carbogazoase? Raspunsul ar putea depinde de ADN-ul fiecaruia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Anumiti markeri genetici ar putea explica de ce unii consumatori de bauturi carbogazoase sau alte bauturi indulcite artificial sunt mai predispusi la obezitate decat altii, informeaza site-ul postului american de televiziune Fox News.
In cadrul unui nou studiu descris in The New England Journal of Medicine, participantii care au in ADN acesti markeri intr-o cantitate mai mare decat altii au reiesit ca fiind supusi unui risc mai ridicat de obezitate. In plus, cu cat au baut mai multe bauturi cu indulcitori, cu atat a crescut si diferenta intre cele doua grupuri in ceea ce priveste riscul de obezitate.
Markerii acestia nu sunt ceva nou in stiinta, persoanele care ii au fiind considerate genetic predispuse la obezitate. Totusi, specialistii detineau pana acum prea putine informatii despre cum greutatea oamenilor care au asemenea markeri in ADN este influentata de mai multi factori ai stilului de viata, cum ar fi tipurile de mancare si bautura consumate.
„Datele noastre sugereaza ca factorii genetici si de mediu ar putea avea un efect combinat asupra riscului de obezitate. In cazul celor care au deja un risc genetic ridicat, riscul de obezitate ar putea fi diminuat prin alegerea unor bauturi mai sanatoase”, a spus un cercetator din cadrul studiului, Lu Qi, profesor asistent la Scoala Harvard de Sanatate Publica.
Qi si colegii sai au analizat informatii de la peste 33.000 de adulti participanti la trei studii derulate in anii ’80 si ’90. O data la patru ani, subiectii au fost chestionati despre mancarea si bauturile consumate.
Participantilor li s-au analizat si genoamele pentru identificarea a 32 de markeri genetici legati de obezitate. Pe baza numarului si a tipului de markeri genetici, fiecare a primit un scor care a reflectat predispozitia genetica la obezitate. Legatura dintre genetica si obezitate a rezultat ca fiind mai puternica printre consumatorii de bauturi indulcite artificial.
Cu fiecare 10 puncte adaugate la scorul riscului genetic, predispozitia spre obezitate a crescut cu 35 la suta in cazul celor care consumau mai putin de o portie lunara de bauturi cu indulcitori , dar a crescut cu 59 la suta intre cei care beau de la una la patru portii lunar si cu 235 la suta in cazul celor care consumau una sau doua portii pe zi.
„Descoperirile noastre atrag atentia asupra nevoii de a testa niste metode de interventii care sa reduca aportul de bauturi dulci si care sa serveasca drept mijloc de reducere a riscului de obezitate si de boli conexe”, au scris cercetatorii in numarul din 21 septembrie al revistei New England Journal of Medicine.
Bauturile indulcite contribuie, cel mai probabil, la obezitate pentru ca au un nivel ridicat de calorii, dar nu satisfac apetitul, motiv pentru care, de multe ori, oamenii nu reduc aportul de calorii din mancare, pentru a compensa cu cele pe care le consuma in forma lichida.
Mai multe studii sunt necesare in continuare pentru a determina de ce acesti markeri intensifica riscul de obezitate in special cand oamenii consuma bauturi indulcite artificial, au mai spus cercetatorii.