Europa, „o societate fara deseuri”

Hunedoara: Prefectul Vasilescu intervine la ministrul Mediului în problema deşeurilor de plumb
Europa, "o societate fara deseuri"
Europa, „o societate fara deseuri”

Obiectivul Uniunii Europene este ca, in anul 2030, 70% din deseuri sa fie reciclate, fata de 42% in prezent, a anuntat comisarul pentru Mediu, Janez Potočnik.

La Bruxelles, Comisia Europeana a propus miercuri un pachet de masuri pentru imbunatatirea managementului deseurilor.

Comisarii pentru Mediu si, respectiv, Afaceri Sociale au apreciat ca ele sunt de natura sa duca la crearea catorva sute de mii de locuri de munca si la cresterea eficientei resurselor limitate pe care le are planeta.

Cresterea populatiei si, implicit, a consumului reprezinta provocari serioase la adresa societatii europene intr-o lume globalizata.

Cum cresterea productivitatii muncii este deja o preocupare constanta, este vremea ca si productivitatea resurselor sa fie imbunatatita, considera comisarul pentru Mediu, Janez Potočnik.

El a anuntat ca obiectivul Uniunii Europene este ca, in anul 2030, 70% din deseuri sa fie reciclate, fata de 42% in prezent.

„Schimbarea este inevitabila, in felul in care producem si consumam, deci, in modul nostru de viata. Pentru viitorul competitivitatii industriei noastre este esential nu doar sa putem produce cu mai putin materie prima, energie sau apa, ci trebuie sa putem inlocui unele materiale cu cele obtinute din reciclare, iar produsele sa poata fi si ele pe cat posibil refolosite sau reciclate – asta intelegem prin economie circulara.

„In esenta, ne propunem sa facem din Europa o societate fara deseuri, sa reintroducem in circuitul economic cele 600 de milioane de tone de astfel de materiale pe care le aruncam”, a declarat Janez Potočnik.

„Pachetul de propuneri pe care le-am adoptat astazi leaga practic politica in privinta deseurilor cu obiectivele noastre privind eficienta resurselor. Este o contributie majora la promovarea cresterii economice si crearii de locuri de munca, dar si a protectiei mediului. Este o dovada a faptului ca cele doua politici pot merge, cum se spune, ‘mana in mana’.

„Nu vrem doar sa fixam niste tinte pentru anul 2030 si sa constatam atunci ca unele state membre nu au reusit sa le atinga. In propunerile nostre este inclus si un mecanism de monitorizare si atentionare timpurie, care se adauga sprijinului pe care il oferim deja de aproximativ doi ani statelor membre care au nevoie de el”, a mai spus Janez Potočnik.

Masurile vor duce la noi locuri de munca

Comisarul pentru Afaceri Sociale, László Andor, a precizat la randul sau ca noile masuri ar putea duce la crearea de sute de mii de locuri de munca.

El a lansat initiativa ‘Locuri de munca in economia verde’, care isi propune sa gaseasca cele mai bune politici de formare de aptitudini si corelare a cererii si ofertei de locuri de munca in procesul de promovare a acestui tip de economie.

„Acest proces aduce provocari, dar si oportunitati. Transformarile economice vor conduce la crearea unor noi categorii de locuri de munca si la redefinirea altora. Exista un potential semnificativ de creare de locuri de munca in multe sectoare, cum ar fi obtinerea energiei din surse regenerabile, eficienta energetica, managementul deseurilor sau al apei.

„De exemplu, numai alicarea in totalitate a legislatiei actuale poate aduce circa 400 de mii de locuri de munca, iar propunerile de revizuire adoptate astazi inca 180 de mii”, a spus László Andor.

Propunerile vor fi discutate in detaliu cu statele membre. O prima reuniune pe aceasta tema va avea loc peste doua saptamani la Milano, intre ministrii afacerilor sociale si ai mediului din tarile Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *