CE a lansat 32 de harti online cu principalele surse difuze de poluare atmosferica

CE a lansat 32 de harti online cu principalele surse difuze de poluare atmosferica

Noile harti online publicate astazi de Comisia Europeana si de Agentia Europeana de Mediu permit pentru prima data cetatenilor sa localizeze principalele surse difuze de poluare atmosferica, precum transporturile si aviatia. Noul set de 32 de harti indica locurile in care se emit anumiti poluanti, cum ar fi oxizii de azot si pulberile in suspensie si completeaza datele existente cu privire la emisiile generate de instalatii industriale individuale.
Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a declarat: „Cunoasterea este esentiala pentru credibilizarea actiunilor noastre si pentru informarea cetatenilor europeni. Aceste harti demonstreaza un angajament autentic pentru a face mai bine inteleasa originea poluarii atmosferice.”, potrivit reprezentantei CE la Bucuresti.

Ce arata hartile?

Desi datele privind calitatea aerului sunt puse la dispozitia publicului atat de furnizorii de date europeni, cat si de cei nationali , aceste date nu ofera informatii cu privire la diversele surse de poluare. Noile harti atrag atentia asupra emisiilor locale de poluanti atmosferici si le permit cetatenilor sa vizualizeze in detaliu zona in care locuiesc.

In plus, expertii in calitatea aerului pot utiliza datele in cadrul activitatii de

modelare, analizand astfel consecintele emisiilor locale asupra mediului. Hartile referitoare la distributia spatiala indica, de exemplu, existenta unor mari focare de emisii de amoniac (NH3) provenind din agricultura pe valea raului PO (Italia), in Bretania (Franta) si in tarile Benelux.

Nivelurile ridicate ale emisiilor de amoniac sunt nocive pentru mediu, contribuind la acidificarea si la eutrofizarea solului si a apelor dulci. De asemenea, hartile indica nivelurile emisiilor de NOX si de PM10 generate de transportul rutier in marile zone urbane si de-a lungul principalelor retele rutiere. In orase, transportul rutier, in special, contribuie semnificativ la cresterea nivelurilor de PM10 in aerul pe care-l respiram.

vezi aici hartile online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *