Cineastul Al Gore e mai bun decat politicianul cu acelasi nume. Daca, in prima postura, omul a pierdut batalia pentru presedintie in fata lui George W. Bush, in cea de-a doua e de neoprit. A castigat, cu al sau „An Inconvenient Truth”, Oscarul pentru documentar si vreo 50 de alte premii.
Luni seara, la gala Emmy International, Academia Internationala de Arte ale Televiziunii i-a acordat, la randul ei, un trofeu special. Pentru preocuparile sale privind mediul, omul a fost laureat chiar si cu Nobelul pentru Pace.
„Recalificarea” fostului vicepresedinte al SUA s-a dovedit a fi o miscare inspirata. S-a ales cu o vizibilitate sporita (care nu i-ar mai fi fost la indemana din pozitia sa de om politic „de rand”), cu simpatia maselor si aprecierea initiatilor; cu distinctii de tot felul si banii aferenti. Si, cel mai important, cu satisfactia de a fi facut un lucru cat se poate de util.
Poate ca n-ar fi rau ca si politicienii de pe la noi sa se reorienteze, dupa un esec in bransa. Un infrant la prezidentiale ca Adrian Nastase s-ar putea lasa sedus din nou de cariera didactica. „Omologul” sau pe linie de meciuri pierdute in cursa pentru Cotroceni, Corneliu Vadim Tudor, si-ar putea pune in aplicare fantezia literara: sa se faca un film dupa un text istoric pe care l-a scris. Hollywood-ul, festivalurile internationale, premiile si gloria planetara il asteapta.
De-a lungul vietii lui de politician, Mircea Geoana a tot luat bataie. La cate specializari detine, nu i-ar fi greu sa-si gaseasca o preocupare utila in afara zonei in care se incapataneaza sa activeze. Omul e absolvent de Mecanica si de Drept, ba are si doctorat in economie mondiala. La asemenea instruire si viziune globala, stergerea datoriilor pe care le au tarile din Lumea a Treia ar putea deveni o prioritate pentru ex-ministrul de externe. Pe langa recunostinta a milioane de amarati din Africa, s-ar alege si cu noi prieteni mult mai simpatici decat colegii de Parlament. Bono, solistul de la U2, si Muhhamad Ali sunt doar doi dintre ei. Mai vechea sa cunostinta, Bill Clinton, se numara si el printre personajele importante implicate in astfel de campanii.
Ion Iliescu, specialist in hidroenergie, ar mai putea salva din resursele planetei, facand echipa cu Calin Popescu Tariceanu, scolit in ale hidrotehnicii. Adriean Videanu – absolvent de Transporturi, sectia autovehicule rutiere, si-ar putea incerca norocul inventand ceva senzational precum carosabilul format numai din borduri. Un loc in Guinness Book ii e pus deoparte.
Dar nu. Oamenii acestia, inainte de a fi politicieni, sunt romani. Iar romanul a invatat ca e rusinos sa renunti. Asa ca staruie in ale lui, indiferent la ce grad de penibil/absurd/inutil ar ajunge. Reconversia profesionala e pentru americani relaxati. Sau pentru Petre Roman, care a uitat de misia de dascal, a lasat-o mai moale si cu politica si momentan a dat-o pe tango. Mai avem o speranta cu Gigi Becali, care a decretat ca, daca nu iese presedinte in 2009, se intoarce la oi. L-o fi inspirat Gore.
Sursa: Gandul