Ce guvern asteapta Gabriel Resources?

0
474

PD-L, singurul partid care sustine proiectul „Rosia Montana”.

Gabriel Resources, compania care detine licenta de exploatare a minereurilor de la Rosia Montana, are de platit statului roman 4,8 milioane de dolari pentru anul 2007, suma ce reprezinta impozitul pe venit si penalitati si dobanzi aferente acestui impozit pe venit.

Deocamdata canadienii nu vor sa plateasca si acuza guvernul ca nu le-a acordat avizul de mediu. Mai mult decat atat, ei anunta, pe fata, ca asteapta un nou guvern.

„Adevarul Verde”, care si-a facut o datorie de onoare din a prezenta, de-a lungul timpului, toate opiniile partilor aflate in conflict, pune astazi o intrebare: ce partid, odata ajuns la putere, va accepta folosirea cianurilor pe teritoriul Romaniei?

In ultima vreme, canadienii de la firma Gabriel Resources au avut numai pierderi. Banca Regala a Canadei a schimbat „cota” afacerii, numind-o „neperformanta”, iar acum statul roman isi cere drepturile prevazute in contract. In plus, potrivit raportului de activitate al companiei pentru ultimul trimestru din 2007, firma a avut pierderi de 11,4 milioane de dolari numai ca urmare a cursului de schimb valutar.

Documentul citat arata ca, anul trecut, Gabriel Resources a intampinat o opozitie ferma din partea organizatiilor neguvernamentale care au contribuit la suspendarea avizului de mediu. „Proiectul se confrunta de mai mult timp cu opozitia venita din partea unui grup de ONG-uri finantate din fonduri straine, anumite organizatii romanesti, precum si de unii membrii ai guvernului Ungariei”, se precizeaza, in mod misterios, in raport.

Care sunt acele fonduri straine si de ce ar investi cineva doar pentru a stopa o afacere legala nu se precizeaza. Noi stim ca cei de la „Alburnus major” au castigat in justitie dreptul de a pastra intacte vestigiile romane unice in Europa si cateva case, declarate monumente de arhitectura. Dar sa vedem cum argumenteaza ei.

Canadienii sunt siguri ca viitorul guvern ii va avantaja

Desi raportul are pline numai rubricile cu pierderi, canadienii sunt optimisti in privinta obtinerii autorizatiilor finale de constructie, pe care spera sa le obtina in prima jumatate a anului 2008, de la viitorul guvern. In raport se vorbeste despre nesiguranta mediului politic din Romania, dar nu se spune care este acel partid dispus sa polueze Romania cu cianuri ca sa castige Gabriel Resources niste miliarde.

„In timp ce conducerea companiei face toate eforturile, atat pe plan juridic, cat si politic, pentru reinitierea procesului de revizuire a evaluarii impactului asupra mediului, devine din ce in ce mai clara situatia conform careia este nevoie de o schimbare in guvern pentru a reinitia procesul de avizare”, se arata in raportul financiar canadian.

In continuare, reprezentantii canadienilor spun ca exista mari sanse pentru o schimbare la nivel politic, in masura in care anul 2008 este un an electoral. „Daca se va schimba guvernul, compania crede ca un proces de revizuire va inlocui evaluarea impactului asupra mediului”, se mai arata in document. Prin urmare, respectarea unei decizii judecatoresti este un abuz?!

Ce spun parlamentarii romani

Parlamentarii romani spun ca si in conditiile in care se va schimba guvernul, proiectul Rosia Montana nu are sanse sa inainteze. Din investigatiile facute de reporterii „Adevarului” a reiesit ca un singur partid isi asuma raspunderea unei „bombe ecologice” pe teritoriul Romaniei. Si anume PD-L.

„Parerea mea personala e ca acest proiect nu trebuie sa continue. Cred ca orice guvern va veni va trebui sa ia in calcul ca nu avem nevoie de un dezastru ecologic”, a declarat Daciana Sarbu, europarlamentar PSD. Si parlamentarul Partidului Conservator, Marius Marinescu, considera si el ca investitia canadienilor nu ar trebui inceputa, pentru ca foloseste cianuri. „Noi nu suntem impotriva investitiilor straine, dar statul roman ar trebui sa dea curs doar acelor investitii din care are de castigat pe termen lung”, a spus Marinescu.

PD-L abia asteapta

Deputatul democrat-liberal Anca Constantinescu ne-a declarat ieri ca partidul PD-L considera ca cei de la Gabriel Resources au motive sa fie optimisti. „Noi credem ca investitia trebuie sa se faca. Oamenii au nevoie de locuri de munca. Trebuie sa ne urmarim interesul si, oricum, deocamdata zona e mai periculoasa decat ar fi daca li s-ar acorda canadienilor avizul de mediu.

Ei aduc tehnologii moderne”. Prin urmare, acelasi „discurs” cu cel al canadienilor. Ne-am mai linistit. Bazinul cu cianuri, care va ramane in urma exploatarii, fiind „modern”, nu va crapa in caz de cutremur si, prin urmare, daca cei de la PD-L isi asuma raspunderea, suntem in siguranta.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.