Ce puteti face din cinci sticle goale de apa

Ivan Patzaichin: Visul meu este ca Delta Dun?rii s? devin? cea mai mare destina?ie de ecoturism a Europei
Ce puteti face din cinci sticle goale de apa

M-am intors dupa cateva zile petrecute in Delta, la Sfantu Gheorghe, unde a avut loc, pentru al cincilea an consecutiv, o adunare a oamenilor din tarile dunarene, si nu numai. „Do something that will last!” a fost motto-ul din acest an si i-a indemnat pe participanti sa fie grijulii cu resursele, aratandu-le posibilele urmari ale actiunilor lor. Pentru ca nu se vede nicaieri mai bine rezultatul indiferentei locuitorilor de pe cursul unei ape decat acolo unde ea se varsa in mare: murdara, poluata, afectand fauna si flora din ea si din jur.

Printre informatiile primite acolo, de la organizatorii evenimentului – Apa Nova Bucuresti, care a deschis la Sfantu Gheorghe si o statie de tratare a apei potabile pentru cei 1000 de locuitori ai zonei – au fost multe referitoare la importanta colectarii selective a deseurilor si reciclare. Pentru ca, ati ghicit, prea multe din deseurile pe care le aruncam la groapa sau necontrolat ajung din pacate sa polueze raurile din care beau apa alti oameni, situati mai in aval de noi.

Asadar, iata cateva date despre cele mai raspandite deseuri din epoca moderna: PET-urile. Adica ambalajele din plastic despre care niste straini care au venit acum cativa ani prin Romania au crezut ca ele cresc pe campurile noastre, pentru ca le-au vazut aruncate pe acolo.

* studiile arata ca nici 500 de ani nu sunt de ajuns pentru ca plasticul sa reintre in circuitul natural, de aceea e nevoie sa fie colectat separat si prelucrat corespunzator pentru recilcare.

* arderea sticlelor sau cutiilor din plastic in gospodarii – cum se intampla la tara – este nociva pentru sanatate. Substantele emanate prin ardere afecteaza plamanii, ficatul, rinichii si chiar sangele.

* atunci cand depozitati sticlele din plastic pentru colectarea separata este indicat sa le turtiti inainte, ca sa incapa mai multe intr-un sac si transportarea lor la prelucrator sa fie mai eficienta.

* in fabricile in care se recicleaza plasticele, acestea se sorteaza dupa culori, li se scot capacele, sunt presate, spalate apoi tocate in fulgi mici.

* in Romania nu exista fabrici care sa topeasca fulgii si sa produca altceva din ei, dar exista firme care se ocupa cu colectarea si tocarea PET-urilor, iar fulgii in exporta, cu 400 de euro/tona.

* din cinci butelii de 2 litri se pot face fibre pentru un tricou barbatesc

* din 20 de PET-uri se poate face umplutura pentru o jacheta de iarna

* din 35 de butelii din plastic se poate face un sac de dormit

* din 60 de PET-uri se face un metru patrat de carpeta.

* din plastic reciclat se mai pot face cutii pentru mancare, folii de izolare a acoperisurilor, componente pentru industria auto, corpuri de iluminat si o multime de alte obiecte.

Data viitoare cand aruncati la gunoi sticla din care tocmai ati baut apa ganditi-va inainte unde va ajunge ea daca nu o depuneti intr-un loc special de unde poate fi reciclata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *