Ce s-a întâmplat cu omul, acum 37.000 de ani.
Ce s-a intamplat cu omul, acum 37.000 de ani. "Ramasitele sale, gasite in Rusia"
Ce s-a intamplat cu omul, acum 37.000 de ani. “Ramasitele sale, gasite in Rusia”

Primii oameni din Europa au reusit sa supravietuiasca ultimei Ere Glaciare – o schimbare puternica a climei care a acoperit o mare parte a continentului cu un strat gros de gheata – conform unui nou studiu, citat de The Independent.

In urma analizarii structurii genetice a oaselor fosilizate ale unui om care a trait in urma cu aproximativ 37.000 ani in vestul Rusiei de azi, cercetatorii au descoperit ca ADN-ul acestuia este similar cu cel al europenilor de azi, ceea ce sugereaza ca avem au o istorie mai lunga decat s-a crezut.

Tibia fosilizata, descoperita intr-un sit datand din Epoca de Piatra, in apropierea satului Kostenki, de pe raul Don, si extragerea si secventierea cu succes al ADN-ului barbatului au facut posibila obtinerea celui de-al doilea cel mai vechi genom complet de Homo sapiens.

Rezultatele, publicate in revista Science, arata ca o mare parte a Europei a fost locuita mai mult sau mai putin continuu in timpul uneia dintre cele mai proaste perioade din trecutul sau, o perioada marcata de schimbari severe de clima.

“Timp de 30.000 de ani, stratul de gheata a venit si s-a retras, la un moment dat acoperind doua treimi din Europa. Culturi vechi au murit si altele noi au aparut peste mii de ani, iar populatiile de vanatori-culegatori s-au diminuat si s-au perindat”, a declarat Marta Mirazon Lahr de la Universitatea Cambridge, una dintre co-autorii studiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here