Aproape doua treimi (63%) dintre europeni considera ca schimbarile climatice sunt o problema foarte grava, iar 24% le vad drept una destul de grava, si majoritatea spun ca guvernele, UE, industria si cetatenii nu se implica suficient in combaterea acestora, arata un Eurobarometru publicat miercuri.
Mai putin de o cincime dintre respondenti (19%) cred ca industria si companiile corporatiste se implica suficient in combaterea incalzirii globale, in timp ce 30% cred ca UE se implica suficient in acelasi scop. 63% dintre europeni au afirmat ca au luat ei-insisi unele masuri impotriva schimbarilor climatice, in schimb, 31% au zis ca nu au facut nimic in acest scop.
In plus, 47% dintre respondenti cred ca schimbarile climatice sunt una dintre cele mai grave doua probleme cu care se confrunta omenirea in prezent, dupa saracie, care a fost plasata pe primul loc de 69% dintre europeni. De asemenea, 62% dintre ei considera ca schimbarile climatice nu pot fi stopate.
Aproape jumatate (49%) dintre persoanele intervievate s-au declarat pregatite sa plateasca ceva mai mult pentru energia produsa din surse care emit mai putine gaze cu efect de sera, in timp ce 27% au spus ca nu vor sa plateasca mai mult. Jumatate din cei care sunt de acord sa plateasca in plus, nu ar da totusi mai mult de 5%.
Potrivit Eurobarometrului, europenii sunt ingrijorati de schimbarile climatice, iar 66% dintre ei cred ca lupta impotriva acestora si protectia mediului pot duce la cresterea economica a UE.
Numai un european din zece sustine ca schimbarile climatice nu sunt o problema grava.
Eurobarometrul a fost comandat de Comisia Europeana si a fost realizat in perioada august-septembrie 2009, printre 26.719 cetateni ai celor 27 de state membre ale UE.
Miercuri, sefii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Bancii Europene de Investitii (BEI), Bancii Inter-Americane pentru Dezvoltare, Bancii Africane de Dezvoltare, Bancii Asiatice de Dezvoltare, Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar Internationale (FMI) s-au angajat sa acorde asistenta tehnica si fonduri tarilor in curs de dezvoltare pentru realizarea obiectivelor de mediu.
Sursa: NewsIn