Este dovedit! Efectul terapiei cu animale de companie se poate observa de la primele sedinte. Aceasta terapie a inceput sa fie aplicata, in ultima vreme, si la noi in tara. Animalele de companie au demonstrat ca pot deveni terapeuti desavarsiti si in cazul batranilor institutionalizati la Casa Max.
In fiecare duminica, cei 80 de batrani institutionalizati la Casa Max sunt vizitati de echipe de voluntari si dresori, insotiti de caini special antrenati. Iar rezultatele nu au intarziat sa apara.
„Ceea ce s-a observat de la prima sedinta este ca au avut o stare de veselie, bucurie si multumire”, a declarat Violeta Pascu, psihologa Casei Max.
Animalele au reusit sa ajute batranii sa uite de singuratate si chiar sa depasesca momente dificile din punct de vedere emotional, psihologic si social.
„Asociatia a mai desfasurat proiecte cu animale pentru copii si ne-am dat seama cat de importanta este prezenta animalelor. Vrem sa aducem la cunostinta tuturor acest lucru. pentru ca un caine, o pisica, orice animal poate face minuni”, Raluca Simion, reprezentant Asociatia GIA.
O sedinta de terapie cu animale reduce starea depresiva si ne scapa de singuratate
La inceputul si la sfarsitul fiecarei sedinte de terapie facute de batrani s-au masurat tensiunea arteriala si pulsul fiecarui participant. S-a observat scaderea frecventei pulsului, iar la nivel psihologic, reducerea starii depresive si a starii de singuratate. Cel mai mare succes al proiectului este un barbat care a reinceput sa vorbeasca.
„Au fost rezultate speclaculoase. Domnul Mircea Tugui, care pe la jumatatea primei faze a proiectului pur si simplu a inceput sa vorbeasca. De unde el era foarte izolat inainte, nu vorbea, acum a inceput sa vorbeasca, ne-a povestit viata lui, iar astazi este foarte comunicativ”, a declarat psihologul Violeta Pascu.
Mircea a ramas cu sechele in urma unui accident vascular cerebral. Are o forma de afazie si o problema locomotorie. Desi unora le-ar putea fi frica de un rottweiler , pe Mircea l-a ajutat sa treca peste probleme.
„Seth este prietenul meu. Am avut si eu un caine, un lup. Si mi l-a furat. Era bland, cuminte. Acum vreau un caine ca Seth, dar un pui ca sa il fac eu mare”, a declarat Mircea Tugui.
In terapia cu animale, se utilizeaza frecvent cainele, deoarece ofera neconditionat dragoste si afectiune
„Sunt oameni care au fost motivati de catelusi si s-au ridicat din pat, au inceput sa mearga”, a declarat dresorul, Catalin Cornea.
In jurnalul caminului, „Animalele fac oamenii sa zambeasca”, Delia Sigartau, senior Casa Max, scrie cateva randuri din suflet, cum spune ea: „Este mare bucurie cand ne viziteaza animalele caminul. Abia asteptam ziua de terapie. Ne uitam si asteptam ziua in care vin animalele la noi. Viata fara ele…ii lipseste ceva”.
„Intotdeauna am avut animale. Pisica sau catel. Deveneau oameni, imi stiau toate storile. Incercau sa faca ceva ca sa nu mai plang. Deveneau oameni in compania mea”, a mai spus Delia Sigartau.
Proiectul social „Animalele fac oamenii sa zambeasca” a fost lansat in 2009 de Asociatia GIA si Primaria Sectorului 3 – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, in parteneriat cu Mars Romania.
„In 2009 am avut o editie pilot a acestui proiect. Terapia cu animale de companie este o terapie alternativa, care este destul de necunoscuta la noi in tara. Am ales sa implementam acest gen de terapie, sa vedem care sunt rezultatete. Si am ajuns in 2010, sa putem spune ca starea lor de sanatate s-a imbunatatit, calitatea vietii lor s-a imbunatatit”, a declarat Delia Matei, consultant comunicare proiect „Animalele fac oamenii sa zambeasca”.
Terapia cu animale de companie, functioneaza de foarte multi ani in tarile vestice. La noi, a inceput mult mai tarziu. Specialistii spun ca aceasta terapie nu este benefica doar pentru batrani si copii, ci si pentru bolnavii cronici, copii cu autism, persoanele cu deficiente in vorbire, pentru starea de bine.
Sursa: Realitatea TV