Ministerul Mediului a transmis ca la nivelul de jos al stratului atmosferic nu au fost colectate date de natura sa ingrijoreze populatia.
Potrivit ultimelor informatii de la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului, norul de cenusa vulcanica va continua sa se extinda in zona de sud a Europei.
Deasupra Romaniei, la peste 8.000 de metri, concentratiile de cenusa vulcanica s-au diminuat semnificativ. Cu toate acestea, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca toate aeroporturile din Romania raman inchise pana luni la ora 10.00, cand, dupa efectuarea unor noi analize, se va decide mentinerea sau, dupa caz, schimbarea acestei decizii.
Agentiile pentru Protectia Mediului vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si fractiunea PM10 (pulberi in suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atat cu metode automate cat si cu metode manuale.
„Nu exista posibilitatea ca pana duminica, la ora 21.00, sa traverseze Romania aer poluat. Daca tarile din vestul Europei ar fi poluate, circulatia atmosferica nu ar permite trecerea pe teritoriul Romaniei pentru ca circulatia este invers decat cea de la altitudine. Tarile din vestul Europei nu au semnalat concentratii de cenusa vulcanica in stratul de aer de pana la 2000 de metri”, a spus directorul Agentiei Nationale de Meteorologie si Hidrologie, Ion Sandu, adaugand ca este monitorizata atent situatia din tarile vest-europene a caror poluare ar putea afecta si Romania.
Dorina Lupu, director la Agentia Nationala de Mediu, a precizat ca norul are in componenta, in proportie de 58%, dioxid de siliciu. „Nu exista cianuri in aceasta cenusa. Exista multi oxizi ale metalelor grele ce ar putea fi periculosi, exista unele concentratii de metale grele, dar nu exista concentratii deosebit de periculoase. Au fost accidente cu concentratii mult mai periculoase”, a spus Lupu.
De asemenea, Marie-Jeanne Adler, sefa centrului de situatii urgenta de la Ministerul Mediului, a spus ca la nivelul de jos al stratului atmosferic, nu au fost colectate date de natura sa ingrijoreze populatia. „Nicio o concentratie a unui poluant nu a depasit cotele admise”, a subliniat Adler.
De asemenea, oficialii Ministerului Mediului sustin ca Administratia Nationala de Meteorologie a rulat duminica dimineata modul de dispersie a cenusii vulcanice. Conform rezultatelor acestei simulari, pe teritoriul Romaniei, la nivelul solului, concentratiile de particule vor fi nesemnificative, mentinandu-se in limite normale, fara niciun pericol pentru populatie, spune Ministerului Mediului.
Agentiile pentru Protectia Mediului din intreaga tara monitorizeaza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si fractiunea PM10 (pulberi in suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atat cu metode automate cat si cu metode manuale. Pana sambata seara nu s-au constatat depasiri ale valorilor pulberilor in suspensie, fiind cu mult sub valorile admise de standardele in vigoare.
Conform analizelor de calitate a compozitiei cenusei vulcanice realizate de Institutul pentru Stiintele Pamantului din Islanda (Institute of Earth Sciences) acest nor este compus in procent de peste 60% din bioxid de siliciu (particule fine de nisip si praf). Pe langa acestea, exista oxizi de metale grele si particule de metale dar care, datorita capacitatii de epurare a atmosferei, se vor dispersa iar concentratiile se vor diminua semnificativ.
Sursa: Realitatea TV