Celule imunitare modificate genetic, ultima sansa in lupta impotriva cancerului

Celule imunitare modificate genetic, ultima sansa in lupta impotriva cancerului

Folosind o forma dezactivata a virusului HIV, oamenii de stiinta de la Universitatea din Pennsylvania au creat un tratament prin care pot vindeca mai multe tipuri de cancer care nu au putut fi distruse de alte solutii conventionale.

Tratamentul foloseste oo forma dezactivata a virusului care cauzeaza SIDA, pentru a reprograma sistemul imunitar astfel incat acesta sa distruga celulele canceroase.

Emma Whitehead, o fetita diagnosticata cu o form de leucemie ce nu a putut fi invinsa de doua tratamente cu chimioterapie, a fost printre putinii pacienti care au testat noua abordare. Tratamentul cu virusul dezactivat a fost dur si aproape ca a omorat-o. Din fericire, insa, fetita a supravietuit, dar nu acelasi lucru se poate spune si despre forma de cancer de care suferea. Mai mult, acum, la 7 luni de la tratament, ea este inca in remisie.

In 2010, la varsta de 5 ani, Emma a fost diagnosticata cu leucemie limfoblastoza acuta. Acum, ea se numara printre pacienti (putini la numar) care au urmat tratamentul dezvoltat de cei de la Universitatea din Pennsylvania.

Creatorii tehnicii spera ca noul tratament sa inlocuiasca, in cele din urma, transplantul de maduva osoasa, o procedura mult mai dificila, riscanta si costisitoare, care acum reprezinta ultima speranta pentru tratarea leucemiei si a bolilor de acest gen.

Pe lana Emma au mai existat 3 adulti care sufereau de leucemie acuta si care acum se afla si ei in remisie. Dintre acestia, doi se simt bine chiar si la 2 ani dupa tratament. Starea altor 4 pacienti tratati la Universitatea Pennsylvania se simt mai bine, dar nu au avut o remisie totala, iar un altul a fost tratat de curand si inca nu a fost evaluat.

Pe de alta parte, starea unui alt copil s-a imbunatatit pentru ca apoi boala sa recidiveze, in timp ce la alti doi adulti tratamentul nu a avut niciun efect.

Pentru a crea tratamentul, doctorii inlatura milioane de celule T (un tip de globule albe) si insereaza noi gene in ele determinandu-le sa le distruga pe cele canceroase. Tehnica implica o forma dezactivata a HIV care s-a dovedit a fi foarte buna pentru transportarea materialului genetic in celulele T. Noile gene programeaza celulele T sa atace celulele B, o parte normala a sistemului imunitar care se sufera transformari maligne in decursul leucemiei.

Ulterior, celulele T modificate sunt reintroduse in venele pacientilor, unde, daca totul merge conform planului, ele se inmultesc si incep sa distruga tesutul canceros.

Un semn ca tratamentul functioneaza este starea pacientului care pare sa se inrautateasca, acesta prezentand febra si frisoane.

Cercetarea inca se afla in stadiu incipient, iar oamenii de stiinta nu stiu motivul pentru care tratamentul functioneaza doar in cazul unora dintre pacienti. Ei banuiesc ca este vorba de un lot de celule T care sa fi suferit un deficit. Cat despre copilul care a avut o perioada scurta de remisie, se pare ca boala a revenit din cauza ca nu toate celulele leucemice au avut markerul care a fost tintit de celulele T.

Pe de alta parte, oamenii de stiinta nu nu stiu daca corpul pacientului va avea nevoie pentru totdeauna de celule T modificate genetic. Aceste celule au si un dezavantaj: ele nu distrug doar celulele B afectate de cancer, ci si pe cele sanatoase, lucru care face ca pacientii sa devina vulnerabili la anumite infectii. Asa se face ca Emma, de exemplu, are nevoie de tratamente regulate cu imunoglobuline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *