Centrala nucleara de la Belene, Bulgaria, tot mai nesigura

Bulgaria va renunta la proiectul de a construi centrala nucleara Belene, dezvoltat in parteneriat cu grupul german RWE, din cauza lipsei de fonduri. „Nu se poate asigura finantarea proiectului”, a declarat o sursa apropiata situatiei.Belene

Autoritatile de la Sofia ar putea anunta saptamana viitoare ca renunta la centrala nucleara de la Belene. Proiectul are o valoare de patru miliarde euro si consta in construirea a doua reactoare cu o capacitate totala de 2.000 megawati. Guvernul bulgar detine o participatie de 51% la Belene, restul de 49% din actiuni apartinand RWE.

Mai multi parlamentari bulgari au declarat la sfarsitul lunii august ca guvernul trebuie sa gaseasca investitori privati pentru participatia majoritara detinuta la centrala nucleara de la Belene sau sa abandoneze proiectul, intrucat nu isi permite sa se imprumute. Ministrul bulgar de Finante a declarat in urma cu doua saptamani ca partea detinuta de stat va fi oferita investitorilor privati. In plus, executivul bulgar a anuntat deja ca, in urmatoarele luni, va analiza planurile importante din sectorul energiei, inclusiv participarea Bulgariei la proiectele de construire a unor conducte de petrol si gaze: South Stream si Burgas-Alexandropolis.

Guvernul a avertizat totodata ca nu isi permite sa contracteze imprumuturi, in conditiile deficitului de lichiditati la nivel mondial si a recesiunii, pentru a finanta partea sa din proiect. Autoritatile de la Sofia au angajat pentru constructia Belene companiile Atomstroiexport din Rusia, Areva din Franta si Siemens din Germania. Abandonarea proiectului va reprezenta o lovitura pentru RWE, in conditiile in care un tribunal din Olanda a interzis grupului sa achizitioneze o participatie la singura centrala nucleara olandeza.

RWE vrea sa-si diversifice centrele de productie in scopul de a reduce cheltuielile pentru cumpararea de drepturi de emisii de dioxid de carbon. In prezent, o mare parte din productia de energie a grupului se bazeaza pe centrale pe combustibili fosili.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *