Cernobil: Pericolul despre care nimeni nu vorbeste

    Cernobil: Pericolul despre care nimeni nu vorbeste
    Cernobil: Pericolul despre care nimeni nu vorbeste
    Cernobil: Pericolul despre care nimeni nu vorbeste

    Un grup de ziaristi de la publicatia nipona Asahi Shimbun a reusit sa intre in blocul patru al centralei nucleare de la Cernobil, acolo unde, in urma cu 27 de ani, s-a produs cea mai mare catastrofa din istorie.

    Dar nici acum, dupa aproape trei decenii, nu este foarte clar ce se afla in interiorul reactorului dupa scoaterea lui din exploatare. Sarcofagul de beton, construit peste bloul energetic care a exploadat in urma cu 27 de ani este strabatut de fisuri, care se maresc si se adancesc, punand in pericol tot ce misca in jurul lui.

    Nici in interiorul reactorului lucrurile nu par in regula. Uriasa contructie de otel, inalta de 80 de metri si menita sa sustina reactorul avariat, abia se tine pe picioare. Grinzile de metal, care tin sarcofagul, au ruginit. Cu un ultim efort, parca, ele impiedica imprastirea particulelor radioactive acumulate in interior. Acestea se contopesc insa cu apa de ploaie care se strecoara prin crapaturi si ajung in sol.

    In prezent se lucreaza la noul sarcofag de protectie, care va acoperi in totalitate blocul numarul patru, pentru a stopa pericolul ce sporeste cu fiecare zi. Dar pana la final mai e cale lunga: inca doi ani de munca. Oricum, el va izola particulele radioactive, care ajung afara din cauza starii de deteriorare a cladirii reactorului.

    „Intr-o buna zi, vechiul sarcofag va ceda, iar intreg combutibilul va iesi afara. Ce se va intampla in aceasta situatie nu scrie nicaieri. Iar totul trebuie planificat pentru 100 de ani de acum inainte”, a declarat inginerul sef adjunct, Aleksandr Novikov.

    Reactorul numarul patru al centralei de la Cernobil a explodat in aprilie 1986. Imediat dupa dezastru au murit 30 de oameni, care au ajutat la stingerea incendiului. In decurs de doua saptamani peste 116.000 de persoane au fost evacuate din zona periculoasa, adica un teritoriu cu o arie de 30 de kilometri de la centrala.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *