Peste 10 % din populatia mondiala ar putea fi afectata dur in 2100 de consecintele incalzirii climatice

Peste 10 % din popula?ia mondial? ar putea fi afectat? dur în 2100 de consecin?ele înc?lzirii climatice
Peste 10 % din populatia mondiala ar putea fi afectata dur in 2100 de consecintele incalzirii climatice
Peste 10 % din populatia mondiala ar putea fi afectata dur in 2100 de consecintele incalzirii climatice

Peste 10 % din populatia mondiala ar putea fi afectata dur in 2100 de consecintele incalzirii climatice, avertizeaza un studiu international publicat luni si citat de AFP, care identifica ‘punctele fierbinti’ale Globului.

Aceste ‘puncte fierbinti’ sunt definite ca fiind cele in care cel putin doua sectoare capitale pentru viata umana – culturi, acces la apa, ecosisteme, sanatate – ar fi afectate de incalzirea climatica daca nicio reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera nu este inregistrata pana atunci si daca temperatura creste in medie cu 4 grade C in raport cu perioada 1980-2010.

Ele ar fi numeroase in special in sudul Amazoniei, cu modificari serioase ale conditiilor de acces la apa potabila, culturilor si ecosistemelor, puncteaza studiul publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, revista Academiei americane de Stiinte.

A doua regiune cea mai afectata ar fi Europa meridionala, din cauza unui acces mai dificil la apa si a recoltelor slabe, potrivit acestei lucrari conduse de Franziska Piontek, de Institutul de Cercetare asupra Impactului Climatului din Potsdam, Germania.

‘Consecinte ale schimbarii climatice in sectoare diferite pot interactiona unele cu altele si accentua presiunea asupra habitaturilor populatiilor in regiunile vizate’, rezuma ea.

Astfel de consecinte incep sa se faca resimtite de la o crestere a temperaturii cu 3 grade C in raport cu media perioadei 1980-2010. De la o crestere cu 4 grade C, 11 % din populatia mondiala ar fi afectata.

Celelalte ‘puncte fierbinti’ ale Globului ar fi regiunile tropicale ale Americii Centrale si ale Africii, precum si platourile inalte ethiopiene. Unele regiuni ale sudului Asiei vor suferi de asemenea din cauza recoltelor slabe combinate cu accesul dificil la apa si schimbari ale ecosistemelor.

‘Ceea ce astazi este considerata ca o situatie extrema ar putea deveni normalitate’, avertizeaza Qiuhong Tang, de la Academia chineza de Stiinte.

Nicio regiune a lumii nu ar fi totusi afectata in acelasi timp in cele patru sectoare vitale studiate, potrivit modelelor utilizate pentru aceste lucrari.

Cea mai mare parte a Africii, in virtutea acestor modele, nu apare printre ‘punctele fierbinti’ etalate. Autorii studiului puncteaza, totusi, ca situatia era fara indoiala alta daca secetele si inundatiile ar fi fost adaugate parametrilor studiati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *