Cercetatori britanici au creat modele matematice care reflecta capacitatea plantelor de a-si gestiona in timpul noptii consumul rezervelor de nutrienti pe care le fac ziua prin fotosinteza. Ei au publicat rezultatele cercetarilor pe eLife, scrie maxisciences.com.
Ziua, plantele verzi folosesc energia solara pentru transformarea elementelor absorbite (indeosebi CO2) in zaharuri, cum ar fi amidonul, ‘carburant’ esential pentru metabolismul lor. Insa noaptea ele trebuie sa supravietuiasca cu rezervele din timpul zilei, asa incat este nevoie sa isi incetineasca consumul de amidon. Cercetatorii de la Centrul horticol ‘John Innes’ (JIC) din Norwich (Norfolk, Anglia) s-au ocupat de acest fenomen recurgand la modelari matematice.
Unii cercetatori credeau ca plantele folosesc amidonul intr-un ritm fix in timpul noptii, pentru a supravietui pana dimineata, insa echipa britanica a constatat pe o planta des utilizata in laborator ca nu este deloc asa. Planta isi poate schimba ritmul la inceputul sau la sfarsitul noptii. Oamenii de stiinta au emis o alta ipoteza pe care au verificat-o. Potrivit lor, pentru plante doua informatii sunt cruciale: marimea rezervei de amidon disponibile si timpul ramas pana in zori (pe care planta il stie datorita ceasului sau biologic).
Aceste doua informatii se afla in frunze sub forma a doua tipuri de molecule (numite S pentru amidon si T pentru timp), ale caror concentratii variaza. Moleculele S stimuleaza consumul de amidon, in timp ce moleculele T il impiedica. Planta isi poate ‘calcula’ astfel o adevarata proportie (S/T) pentru a-si regla consumul in cazul in care apare o geana de lumina mai devreme sau daca noaptea se lungeste. In zori, 95% din amidon este epuizat.
‘Este primul exemplu concret al unui astfel de calcul aritmetic sofisticat’, arata profesorul Martin Howard de la JIC. ‘Capacitatea de a efectua calcule aritmetice este vitala pentru cresterea plantelor si productivitate. Intelegerea felului in care plantele continua sa se dezvolte la intuneric ar putea ajuta la descoperirea unor noi procedee de crestere a randamentului culturilor’, incheie Alison Smith, biolog.