China, fara pungi gratuite

0
276

Cumparatorii trebuie sa plateasca daca vor sacose din plastic in marile magazine

Poluarea generata de ambalajele din plastic oferite gratuit la cumparaturi a impus interzicerea acestora. Patronii care nu respecta legea sunt amendati.

Autoritatile de la Beijing se confrunta cu o noua provocare legata de problema protectiei mediului – invazia pungilor de plastic si incercarea de a limita acest factor de poluare, scrie cotidianul britanic „The Times”.

Pe parcursul ultimilor ani, chinezii au abandonat total alte tipuri de sacose si au ajuns sa foloseasca, la scara tot mai mare, punga de plastic ori de cate ori merg la cumparaturi. Oferita in mod gratuit, punga de plastic a devenit un ambalaj uzual al tuturor chinezilor, acestia ajungand la „performanta” de a folosi pana la trei pungi pentru ambalarea aceluiasi produs.

Poluarea campurilor si a vietii marine

Aruncate la intamplare, pungile de plastic au invadat in scurt timp suprafete intinse de campuri din China, pe care le-au transformat in adevarate depozite de astfel de ambalaje. De asemenea, tot pe seama pungii de plastic este pusa colmatarea unor lacuri, precum si accidente in urma carora anumite animale ajung sa se sufoce.

Astfel, constiente de faptul ca tara a devenit aproape sufocata de aceste ambalaje, autoritatile chineze incearca sa reduca impactul negativ asupra mediului. Prima masura luata in acest sens a fost interzicerea pungilor de plastic care au o grosime de 0,025 milimetri, care devenisera omniprezente pentru toate tipurile de cumparaturi. In acest fel, autoritatile considera ca cei care foloseau astfel de sacose vor opta pentru cumpararea altora mai solide.

Amenda de peste 700 lire sterline

Desi reglementarea adoptata de guvern a fost apreciata pozitiv de chinezi, autoritatile au impus sanctiuni destul de dure pentru a se asigura ca legea va fi respectata. Astfel, retailerii care vor continua sa ofere pungile de plastic gratuit vor plati o amenda de 10.000 de yuani, echivalentul a 715 lire sterline. Potrivit „The Times”, propunerea initiala prevedea valoarea tripla a acestei sume.

Marile magazine s-au supus regulilor impuse si percep taxe pentru pungile de plastic. Gigantul Carrefour ofera astfel de ambalaje in schimbul sumei de 4,9 yuani, iar la Wal-Mart, pretul unei pungi de plastic variaza intre 1,9 si 9,9 yuani.

Trei miliarde de sacose anual

Locuitorii Chinei folosesc anual trei miliarde de pungi de plastic

Sacosele de plastic chinezesti ajung anual la cantitatea de 1,6 milioane tone

Autoritatile de la Beijing propun reducerea acestei cantitati pana la 1,1 milioane de tone anual

Prima masura a fost interzicerea pungilor de plastic care au o grosime de 0,025 milimetri

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.