Array

Chinezii isi extind bazele de cercetare din Antarctica

China va trimite saptamana viitoare cea mai numeroasa echipa de cercetare trimisa vreodata in Antarctica. Scopul declarat al acestei “invazii” de cercetatori este acela de a extinde facilitatile pe continentul alb, arata “China Daily”. Echipa formata din 188 de oameni de stiinta si personal ajutator va pleca lunea viitoare si va fi cel mai mare contingent al Chinei plecat vreodata la poli.

In zona Dome A, temperaturile scad iarna pana la – 90 grade Celsius. Echipa se va intalni acolo cu cei 189 de muncitori care au plecat martea trecuta, pentru a pune bazele proiectului de extindere.

Pe lana cele doua baze existente, Chancheng si Zhongshan, care se afla in partea de sud a continentului, cercetatorii vor incerca sa puna bazele unei a treia statii chinezesti. Aceasta va fi amplasata, in urmatorii doi sau trei ani, in cel mai friguros punct de pe continent, cunoscut sub numele de Dome A.

Acest punct e situat la 4.300 de metri deasupra nivelului marii si, in timpul iernii, temperaturile ajung pana la minus 90 de grade Celsius!
Noua statie, construita din materiale ecologice

Celelalte doua statii vor fi extinse cu mai mult de o treime, ceea ce le va permite cercetatorilor chinezi sa-si diversifice ariile studiate.

In comparatie cu celelalte, cea de-a treia statie va fi mult mai prietenoasa cu mediul prin folosirea unor sisteme de iluminat si de incalzire foarte moderne, prin izolatii termice noi si sisteme high-tech de colectare a deseurilor. “Statia Chancheng a fost fondata in 1985, iar Zhongshan in 1989, cand materialele de constructie nu erau deloc ecologice”, a declarat Wei Wenliang, directorul biroului de cercetare polara.

Odata cu cresterea economica, China a promovat in mod prioritar proiectele stiintifice, inclusiv prin finantarea programelor pentru spatiu, prin care a trimis primul astronaut in spatiu in 2003. Luna trecuta, China a lansat primul satelit pe orbita Lunei.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente