Rezervatia de Zimbri, din Parcul National Retezat, judetul Hunedoara, risca sa ramana fara zimbri, intrucat Directia Silvica nu are bani si pentru aceste animale. Primaria din Hateg a intocmit documentatia de preluare, dar situatia terenurilor este inca neclara, multe dintre ele fiind – aparent – retrocedate.
In Romania exista trei rezervatii de zimbri, la Dragos Voda, in judetul Neamt, la Bucsani, in judetul Dambovita, si in Hateg, din judetul Hunedoara. Ultima este, de departe, cea mai vitregita, consemneaza „24 de ore-Cotidianul de Vest”.
Viceprimarul Ioan Dabelea considera ca rezervatia se afla intr-un stadiu avansat de degradare, iar viata celor cativa zimbri care se gasesc aici este pusa in pericol. In anul 1958, aici erau aproape 30 de exemplare, iar rezervatia din Padurea Silvut ajunsese un fel de pepiniera pentru celelalte zone ale tarii. In anul 2002 insa, la Hateg mai existau doar doua exemplare, botezate Romi si Romina.
Doar patru zimbri, in rezervatie
Dintre cele patru exemplare, cel mai batran zimbru de la Hateg are aproape 20 de ani, iar cel mai tanar este un pui de doi ani si sapte luni. Saptamanal, circa 300 de turisti achita contravaloarea biletului, doi lei, pentru a vedea aceste animale, dar vizibilitatea este redusa din cauza gardului de beton, care imprejmuieste tarcul zimbrilor. „Banii incasati din vanzarea biletelor nu acopera cheltuielile. Un singur zimbru mananca zilnic 10 kilograme de graunte plus un supliment alimentar.
Citeste articolul Cine salveaza zimbrii din Romania? integral in Adevarul