Ciopartita chiar de autoritati!

O lucrare obisnuita de rarire a arborilor din Padurea Baneasa s-a transformat intr-una de defrisare in toata regula. Parcela se afla langa Gradina Zoologica si a fost taiata cu acordul Directiei Silvice Bucuresti.

Daca am lua in calcul cate ministere, directii, regii si primarii administreaza Padurea Baneasa, ar trebui sa fie cea mai protejata zona verde din tara. Insa, ca de fiecare data, lucrurile stau pe dos. Anchetele publicate pana acum de Jurnalul National semnalau faptul ca Padurea Baneasa a fost defrisata de particulari, iar ieri am descoperit ca arborii din padure sunt taiati, mai nou, chiar la indemnul autoritatilor. Avand la baza o simpla lucrare tehnica de rarire a copacilor din Padurea Baneasa, o firma din Dambovita a macelarit o portiune din zona verde. Theodor Chiriac, directorul tehnic al Directiei Silvice Bucuresti, priveste cu relaxare acest fapt, declarand simplu ca nu stie mai nimic.

„Nu stiu, se va face un raport, o sa vedem ce s-a intamplat, vom constata, vom numara, de ce ne grabim atata? Doamna, sunt niste norme tehnice care trebuie respectate, nu va spun asa la telefon, nici nu va cunosc”, ne-a declarat ironic directorul Chiriac.

Raspunsul este simplu la intrebarea domnului Chiriac, ne grabim pentru ca daca astfel de „lucrari de rarire” se fac in stilul asta, in cativa ani despre Padurea Baneasa vom vorbi doar la trecut. Insa problema domnului Chiriac se pare ca era alta si n-avea legatura cu situatia semnalata.

„Lucrarea a fost facuta aiurea. Au fost taiati mai multi arbori decat cei marcati. Nimeni nu vrea sa spuna nimic”, ne-a spus Mirel Iordas, inspector-sef adjunct in cadrul Inspectoratului de Regim Silvic.

PROIECTE IMOBILIARE. Interesant este ca aceste „lucrari de rarire” au loc chiar in perioada in care zona verde este deja impartita pe grupuri de interese. Au fost deja desenate cateva cartiere rezidentiale. Unul ar fi pe spatiul Gradinii Zoologice, mai ales ca 20.000 de metri patrati au fost deja revendicati. Un alt ansamblu rezidential este, culmea, denumit ironic „ZONA VERDE”, intins pe o suprafata de 20 de hectare din padure. Desfiintarea Restaurantului Privighetorilor si a parculetului din imediata apropiere pregateste, de asemenea, construirea de vile de lux.

„Singura sansa a bucurestenilor de a scapa de praful din Baragan era o padure. Stramosii nostri au facut acest lucru, spre deosebire de contemporanii nostri, care vor sa o distruga”, zice Nicolae Radulescu-Dobrogea, presedinte Eco-civica. Meteorologul Ortansa Jude intareste si mai mult ideea, spunand ca „Padurea Baneasa asigura in nordul Bucurestiului o protectie pe langa rolul de oxigen, avand in vedere ca vorbim de un oras suprapopulat. Este o protectie a aerului care vine plin de praf din Baragan, unde pamantul este uscat. Zona verde filtreaza aerul”, ne-a declarat meteorologul Ortansa Jude.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *