Civilizatia depinde de salvarea speciilor

Pierderea faunei si a florei produce daune de miliarde de euro

Specialistii spun ca anumite ecosisteme sunt de atat de distruse incat nu mai pot fi restaurate. In Romania, 36% din specii sunt pe cale de disparitie.

Expertii considera ca disparitia speciilor de animale si plante produce anual pagube cuprinse intre 1.350 si 3.100 miliarde de euro la nivel mondial. Potrivit unui studiu de ultima ora asupra biodiversitatii, realizat de specialistii germani impreuna cu cei ai Uniunii Europene, daca nu se va face nimic pana in 2050, multe dintre habitate nu vor mai putea fi recuperate niciodata.

Multe tari acorda fonduri speciale pentru protectia delfinilor. Pescarii trebuie sa respecte reguli speciale

Documentul constituie una dintre primele evaluari majore a impactului economic al distrugerii biodiversitatii in lume, dupa exemplul raportului lui Sir Nicholas Stern asupra costurilor schimbarilor climatice.
Intitulat „The Economics of Ecosystems and Biodiversity” („Economia sistemelor ecologice si a biodiversitatii”), studiul da o valoare monetara unor factori de mediu precum apa, protectia impotriva inundatiilor, medicamentele naturiste si padurile.

„Anumite ecosisteme sunt deja atat de distruse incat nu mai pot fi restaurate”, a concluzionat Pavan Suhdev, un inalt oficial al Deutsche Bank. Studiul arata ca, zilnic, dispar aproximativ 150 de specii din flora si fauna, un ritm care este de 100 pana la 1.000 de ori mai mare decat rata inregistrata in procesul disparitiei naturale a speciilor.

36% din speciile romanesti, in pericol

Desi nu au facut o evaluare a pierderilor provocate de disparitia habitatelor, specialistii romani sustin ca situatia biodiversitatii din Romania nu e deloc buna. Aproximativ 36% din exemplarele de vertebrate romanesti se afla pe lista rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii.

Barza neagra traieste mai ales in habitatele din Transilvania

Principalele cauze pentru diminuarea drastica a speciilor sunt desecarea luncii inundabile a Dunarii, distrugerea sau fragmentarea habitatelor prin constructii urbane sau industriale, precum si poluarea apei si a solului. O alta cauza importanta e utilizarea intensiva a pesticidelor.

„Din cele aproximativ 100 specii mamifere care traiesc in tara noastra, 72 specii au nevoie de masuri speciale de conservare. Dintre acestea, 7% sunt critic periclitate, 37% sunt periclitate, 57% sunt vulnerabile”, spune Orieta Hulea, director de program la WWF Romania. Printre cele speciile cele mai aflate in pericol sunt liliecii, delfinii, lupii, ursii, vidrele, rasii, pisicile salbatice, caprele neagre.

Numar redus de berze negre

In Romania, una dintre pasarile aflate in pericol e barza neagra, care poate fi intalnita in Transilvania. In 1994, statisticile aratau ca populatia berzelor negre era 60.100 perechi. In prezent, numarul acestora s-a redus la jumatate.

Specialistii sustin ca existenta pasarii este periclitata si la nivelul Europei.

Mai poate fi intalnita si in padurea siberiana, pana in nord-estul Chinei si Coreei, precum si in Asia Centrala si Asia Mica.
Cremele de plaja folosite de turistii omoara coralii

Pescuitul extirpa delfinii Hector

Delfinii sunt o specie amenintata de pescuitul excesiv. Pentru a-i proteja, multe dintre tari au luat masuri speciale.

Noua Zeelanda va interzice pescuitul comercial din zona costiera si va amenaja rezervatii marine pentru protejarea delfinilor Hector.

Specie rara pe cale de disparitie, delfinii Hector dispar pe capete. In prezent 75% din acestia au disparut.
Numarul delfinilor Hector era intre 7.400 si 29.000 de exemplare in anii „70.
Una dintre subspeciile de delfini, Maui, sunt cei mai rari din lume si se confrunta cu extinctia.

Procentele dezastrului

Rapoartele internationale arata ca 11% di spatiile naturale care existau in 2000 ar putea sa dispara. Cel mai probabil acestea vor fi transformate in terenuri agricole sau distruse de schimbarile climatice.
40% din terenurile cultivate in prezent in mod traditional ar putea deveni exploatari intensive.
60% din recifele de corali ar putea sa dispara, afectand direct modul de viata a miliarde de oameni.
Oamenii de stiinta estimeaza ca aproximativ 90% din rinoceri aflati in pericol traiesc in Indonezia.

70 milioane de dolari pentru corali

Deoarece coralii sunt in mare pericol din cauza turistilor care folosesc creme de plaja, autoritatile din Caraibe vor crea noi zone protejate pentru recifele de corali Planul e de a investi 70 milioane de dolari, informeaza Reuters.Tari precum Bahamas, Republica Dominicana, Jamaica, Antigua si Barbuda, St. Kitts si Nevis, Dominica, Santa Lucia, Grenada, St. Vincent si Grenadine vor proteja aproape 32.000 de kilometri patrati de habitate marine.

Rinocerii sunt in pericol

Rinocerii sunt in mare pericol din cauza braconajului. Pana acum, din intreaga lume au disparut peste 3.000 de exemplare, arata studiile.
Pentru a-i salva de la disparitie, organizatiile neguvernamentale incearca tot felul de metode. Saptamana trecuta, specialistii de la World Wide Fund for Nature (WWF) au filmat cel mai rar rinocer din lume in jungla indoneziana. Rinocerul femela, surprins in padurile tropicale, era insotit de un pui.

„Este foarte neobisnuit sa filmezi un rinocer din Java in profunzimea padurii tropicale”, a declarat Adhi Rachmat Hariyadi, liderul WWF Indonezia in parcul national Ujung Kulon, citat de Reuters.
Rinocerul a fost observat cu ajutorul camerelor video cu infrarosii care se declanseaza in functie de senzorii de miscare.

Cel mai rar rinocer din lume a fost filmat in Indonezia

Filmarea e cu atat mai importanta cu cat rinocerii Java se gasesc in doar doua locatii din lume: in parcul national Ujung Kulon din vestul provinciei Java si intr-o zona din Vietnam. Directorul parcului national din Indonezia, Agus Priambudi, a spus ca ultimele descoperiri ar putea ajuta la strangerea mai multor date despre cel mai rar rinocer din lume.

„Sper ca aceste date vor ajuta autoritatile parcului sa inteleaga dinamica populatiei si comportamentul rinocerilor Java”, a spus directorul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *