Protest fata de modificarea Legii spatiilor verzi, duminica, ora 16:00, la Universitate

Coali?ia pentru Mediu protesteaz? fa?? de modificarea Legii spa?iilor verzi
Coalitia pentru Mediu protesteaza fata de modificarea Legii spatiilor verzi
Coalitia pentru Mediu protesteaza fata de modificarea Legii spatiilor verzi

ONG-urile din Coalitia pentru Mediu protesteaza fata de un proiect de modificare a Legii spatiilor verzi ce prevede posibilitatea de a se construi pe 85 la suta din suprafetele spatiilor verzi retrocedate, informeaza Mediafax.

Comisia pentru administratie publica si amenajarea teritoriului din Camera Deputatilor discuta marti un proiect de modificare a Legii 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din localitati.

Potrivit Coalitiei pentru Mediu, noul alineat al articolului 5 din Legea 24/2007, propus de catre comisie are urmatorul continut: „Prin exceptie de la prevederilealin. (5) este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, prevazute ca atare in planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale, sau cu obligatia mentinerii ori amenajarii din suprafata terenului a unui procent de 15% de spatiu verde”.

Reprezentantii ONG-urilor spun ca astfel ar exista posibilitatea construirii pe 85 la suta din suprafata spatiilor verzi retrocedate ceea ce „echivaleaza cu un genocid in materie de ecologie si urbanism”.

Prezenti vineri, la o conferinta de presa in Parcul Izvor, mai multi reprezentanti ai unor ONG-uri din coalitie au explicat ca Legea mediului, respectiv OUG 195/2005, asa cum a fost modificata prin OUG nr. 114/2007 prevede in articolul 71 interzicerea schimbarii destinatiei spatiilor verzi, iar Legea 24/2007 aconfirma aceasta interdictie si impune sanctiuni pentru incalcarea ei.

Ei au mai spus ca, daca modificarea legii va fi facuta, numai in Bucuresti ar fi afectate peste 300 de hectare de spatii verzi, retrocedate sau in curs de retrocedare in mai multe parcurisi anume: Parcul Tineretului – 22 hectare + 4 rezerva de retrocedare, Parcul IOR- 12 hectare (jumatate din parc), Baza Spartac- 8 hectare, Parcul Plumbuita – 4 hectare, Parcul Prisaca Dornei – 6 hectare, Parcul Politehnicii – 3 hectare, Parcul Poligrafiei – 3 hectare, Parcul Bazilescu in intregime, toate pepinierele Bucurestiului- peste 200 hectare, toate livezile Capitalei si multe spatii verzi si parcuri dintre blocuri, jumatate din Parcul Izvor si Parcul Bordei.

Reprezentantii ONG-urilor au cerut Comisiei de administratie publica si amenajarea teritoriului retragerea de urgenta a modificarii si Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice o pozitie oficiala cu privire la potentiala modificare.

Ei au mai amintit ca, potrivit legislatiei europene, orasele din Romania trebuie sa asigure o suprafata de spatiu verde de minim 26 de metri patrati pe cap de locuitor, Bucurestiul oferind in prezent locuitorilor sai aproximativ 8,5 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor.

Reprezentantii celor 74 de ONG-uri au anuntat ca duminica, la ora 16.00, in Piata Universitatii, in zona statuilor, va fi organizat un protest, iar marti, cand proiectul legislativ va fi discutat de Comisia de administratie publica a Camerei Deputatilor va fi organizata o alta actiune in fata Palatului Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *