Ati auzit de vanturelul de seara ori de sfranciocul cu fruntea neagra? Daca nu, va spunem noi. Sunt doua pasari considerate specii rare, care daca se cuibaresc pe campul aflat in proprietatea dumnea-voastra va vor aduce bani, fara sa faceti nimic, sau aproape nimic. Aceasta e conditia esentiala: sa nu munciti parcelele respective, sa nu le fertilizati si sa nu folositi insecticide. Adica sa nu strici nici un leu, pentru a putea primi 101 euro pe hectar. Totul pentru a le proteja habitatul. Pachetele de agromediu derulate prin APIA ofera fermierilor sau primariilor care detin pasuni comunale sansa de a castiga in acest mod bani. Totul este sa respecti regulile, in asa fel incat pasarile sa se cuibareasca pe hectarele pe care le aveti in proprietate. Vaida Bela, dire-ctorul adjunct al Centrului Judetean APIA Salaj, afirma ca in judetul nostru exista doua zone declarate protejate unde vietuiesc vanturelul de seara si sfranciocul cu fruntea neagra, cunoscut in popor si sub numele de codobatura.
Este vorba despre zona Cehu Sivaniei care include pajisti din localitatile Salatig, Cehu, Benesat si zona Jiboului cu pajistile din Somes Odorhei, Jibou si Napradea. Pe langa faptul ca este interzis a se folosi substante fertilizante sau insecticide, proprietarul pajistii trebuie sa o coseasca pana la 1 iulie. Si nu oricum.Cositul se face numai manual, incepand din mijlocul tarlalei si lasand o banda de trei metri neco-sita, pentru a se putea ascunde puii de pasare. Respectand aceste conditii de agromediu, proprietarul terenului cu vanturel si codobatura primeste 101 euro la hectar, bani europeni, plus subventia pe suprafata. In visteria comunelor Benesat, Napra-dea, Jibou, Salatig intra anual o gramada de bani pe seama acestor pasari. Sorin Romocea, primarul de Benesat, spunea ca „sunt bani impor-tanti pentru bugetul comunei, dat fiind ca nu avem prea multe surse de venit.
S-a dus vorba si printre localnicii din Somes Odorhei despre norocul care a venit pe pasunea lor si, chiar daca multi nu le-au vazut, au auzit ca „o pasare rara s-a cuibarit in zona”. „Am vazut-o in poza” zice un satean. Pe camp nu a stat nimeni prea mult pentru a le vana cu pri-virea, dar primarul Grigore Berinde ne-a asigurat ca sunt acolo. Cert este ca vanturelul si codobatura au adus bani frumosi unor agricultori din cele sase asezari amintite mai sus. Biologii considera ca spri-jinul acordat pentru cele doua pasari contribuie la conservarea acestor specii din ce in ce mai rare.